Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні відзначаємо День вишиванки

Сьогодні, 16 травня відзначаємо День вишиванки. Це свято немає сталої дати в Україні, його відзначають у третій четвер травня.
Виставка у Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького до 50-ліття ткацької праці п. Любові Горак. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

День вишиванки у 2006 році започаткувала група студентів Чернівецького національного університету. Вже за два роки до свята долучилися усі навчальні заклади Чернівців, – пише УНН.

З кожним роком географія Дня вишиванки розширювалася. У 2011 році в Рівному в центрі міста зафіксовано зібрання більш ніж 6,5 тисячі людей, одягнених у вишиванки. Подію було занесено до Книги рекордів України.

У 2014 році до Дня вишиванки долучилися представники української діаспори у США, Канаді, Португалії, Італії, Румунії, Франції, Німеччині.

В цей день в Україні та інших країнах світу відбуваються різноманітні заходи, умовою (хоч і не обов’язковою)  - вдягнути цього дня вишиванку.

Вишиванки відомі на території України з прадавніх часів. Вважається, що вишиванки носили представники трипільської культури.

Кожному регіону нашої країни здавна були притаманні свої особливі зразки візерунків на сорочках, іноді навіть у сусідніх селах вишиванки значно різнилися орнаментами та кольорами вишивки. Важливе значення у вишиванці має не тільки колір ниток, з яких створено візерунок, а й колір полотна, з якого зшита сорочка.

Як зазначає Український центр культурних досліджень, вишиванка — це символ здоров’я та краси, щасливої долі й родової пам’яті, порядності й чесності, любові та святковості; крім того, вишиванка – це ще й оберіг, який служив захистом для володаря від усяких бід, війни і нечистої сили.

Українська вишита сорочка – це не просто елемент гардероба, а й потужний оберіг. З давніх-давен слов’яни використовували льон і конопляне полотно, червоні і чорні нитки. Також мало значення і те, для кого шиється сорочка – для дівчинки, хлопчика, жінки або чоловіка, а може бути, для воїнів. Історики стверджують, що українці споконвіку вишивали такі сорочки, “зачаровуючи” їх на здоров’я, удачу або любов.

Під час створення вишиванки важливо враховувати значення орнаменту:

  • ромб – символ родючості, поліпшення добробуту сім’ї;
  • квадрат – баланс, гармонія, удача і порядок;
  • спіраль – циклічність часу, символ змін;
  • сварги (нагадують половину цифри 8) – сила духу;
  • восьмикутна зірка – символ возз’єднання чоловічого і жіночого, посилює інтуїцію;
  • хрест – захист від темних сил, гармонія і духовне просвітлення;
  • калина – безсмертя роду і довголіття сім’ї;
  • ромашка – символ кохання і юності;
  • маки – потужний захист від зла, наближення виконання бажань.

Згідно з повір’ями, чоловікам краще носити вишиванку з геометричним візерунками, а жінкам – із зображеннями рослин, трав і квітів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ