Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні Всесвітній день охорони навколишнього середовища

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Це свято покликане привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля й підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до природних ресурсів.

15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища, який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972) за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Приводом до проведення всесвітньої акції стало звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу, попереджаючи людство про небезпеку, що загрожує довкіллю та людям у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища.  "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами", - йшлося у зверненні.

У 2000 році в цей день розпочато програму ООН "Тисячоліття довкілля – взятися до дій". Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля. Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щороку відзначається в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні ставлення людини до природних ресурсів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ