Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Соцопитування: українці готові терпіти війну «скільки треба»

Соціологи зазначають, що з травня 2022 року ситуація не змінюється

Фото: Depositphotos

Майже три чверті українців переконують, що ладні витерпіти війну «скільки буде треба для Перемоги».

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 5-10 лютого, пише Українська правда.

Крім того, 3% готові терпіти війну ще пів року і 18% почувають у собі сили на декілька місяців.

Соціологи зазначають, що з травня 2022 року ситуація не змінюється – у травні 2022 року 71% готові були терпіти стільки, скільки потрібно буде, у грудні 2023 року – 73%. І такі настрої спостерігають у всіх регіонах.

"Хоча після майже двох років широкомасштабного вторгнення ми спостерігаємо деяке зниження віри в перемогу України, але попри все абсолютна більшість українців продовжують зберігати оптимізм. Так, станом на початок лютого 2024 року 89% українців загалом вірили в перемогу України, зокрема, з них 60% безумовно були переконані в цьому. У травні 2022 року 95% вірили в перемогу і з них 80% були безумовно переконані в цьому", - стверджують у КМІС

Наразі лише 4% скоріше або безумовно переконані, що переможе Росія (у травні 2022 року таких було 1%).  

Соціологи підкреслюють, що у всіх регіонах не менше 80% вірять у перемогу України і, зокрема, не менше 57% безумовно переконані в цьому.

Водночас в оцінках поточного ситуації на фронті опитані більш стримані.

На запитання, на чию користь зараз складається ситуація на полі бою, 24% відповіли, що на користь України, 15% – на користь Росії. Водночас майже половина українців (47%) вважають, що ситуація на полі бою не складається на користь жодної із сторін.

Мешканці різних регіонів мають досить подібні погляди на ситуацію на полі бою, наголосили у КМІС.

Довідково:

Дослідження тривало 5-10 лютого. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 202 респонденти у віці від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% − для показників, близьких до 10%, 1,4% − для показників, близьких до 5%.

Соціологи зазначають, що за умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, але вони вважають, що отримані результати все одно дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ