Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Співфінансування реставрації балконів: заявку можна подати до 31 грудня

У Львові продовжили термін подачі заявок на реставрацію балконів на головних фасадах будинків-пам’яток – до 31 грудня. Про це інформують у ЛМР.
Фото: ЛМР

У ЛКП «Бюро спадщини» наголошують: Програма передбачає реставрацію та ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини у Львові.

Для участі необхідно подати спільну заяву від усіх мешканців, чиї балкони виходять на головний фасад, долучивши необхідний пакет документів.  Якщо ж хтось з мешканців не погоджується брати участь у Програмі, то до переліку документів слід долучити і письмову відмову.

У ЛКП «Бюро спадщини» нагадують: щоб взяти участь в Програмі, необхідно:

1.    З’ясувати, чи є будинок  пам’яткою культурної спадщини, чи балкон розташований на головному фасаді та чи перебуває в незадовільному/аварійному стані.

2.    З'ясувати у сусідів-власників балконів, чи вони готові внести свою частку співфінансування, а саме 10 000 грн за кожен балкон, еркер чи лоджію та, чи надають згоду на доступ до балконів і на використання інженерних мереж.

3.    Якщо усі власники готові взяти участь та дотримуватися вимог, передбачених Програмою, представнику ініціативної групи потрібно завантажити заяву, заповнити її та подати через ЦНАП.

До заяви обов’язково потрібно вкласти усі передбачені додатки:

  • копії укладеного(-их) охоронного(-их) договору(-ів) з органом охорони культурної спадщини на кожну квартиру з балконом, який пропонується для реставрації;

  • копії технічних паспортів кожної квартири з балконом;

  • копії поверхових планів будинку – пам’ятки культурної спадщини (для їх отримання необхідно звернутися в управляючу компанію або ОСББ);

  • фотофіксацію стану балкону(-ів), еркера(-ів), лоджії(-й);

  • довіреність про уповноваження особи на участь у Програмі (нотаріально посвідчену).

  • якщо ж хтось із власників відмовляється від участі у Програмі, учасник до заявки має долучити відповідну письмову відому.

Мешканцям наголошують: всі ці додатки необхідно подати разом із заявою, донести пізніше – не можна.

У ЛКП «Бюро спадщини» додали, що першочергово реставруватимуть ті балкони, заявки на які були подані у попередні роки і де вже є розроблена проєктно-кошторисна документація. Станом на сьогодні таких об’єктів є 12.  На ще одному, 13-му, вже тривають реставраційні роботи – йдеться про 2 балкони на вул. Гоголя, 10. Закінчити реставраційні роботи заплановано у 2024 році. Також наступного року реставруватимуть балкони на вул. Огієнка, 6, вул. Кирила і Мефодія, 29, де вже є відкорегована проєктно-кошторисна документація.

Нагадаємо, Програма співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури була затверджена у 2019 році та діяла впродовж 2020-2021 років. Тоді, у співфінансуванні з мешканцями, відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. Минулого року, з початком повномасштабної війни, Програма була призупинена, цьогоріч її відновили.

Фінансова частка мешканців-учасників Програми залишилася незмінною – 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто. Також у сфері відповідальності міста – виготовлення та експертиза проєктно-кошторисної документації, проведення тендерних закупівель, укладення договорів з підрядниками.

До слова, якщо балкон перебуває в аварійному стані, але розташований не на головному фасаді будинку – пам'ятки, або ж будинок не є пам’яткою, то мешканці теж можуть відремонтувати його на умовах співфінансування. Йдеться про затверджену цьогоріч Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків у проведенні невідкладного чи капітального ремонтів, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках Львівської МТГ. Тут мешканець має оплатити 20% від вартості робіт, а 80% профінансує місто. Для участі у цій Програмі необхідно подати заявку у районну адміністрацію, або у департамент житлового господарства та інфраструктури, або ж через ЦНАП. Детальніше про умови участі тут

Довідка

З 2008 року в межах спільної з Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ) програми «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста» і за бюджетні кошти у Львові відреставрували 246 балконів та 3 еркери в будинках – пам’ятках архітектури. 

Загалом у Львові є 380 тис. балконів. З них – 372 тис., що складає 98%, перебувають у приватній власності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ