Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Споживчі настрої українців в найближчі два місяці можуть покращитися

Індекс споживчих настроїв населення в квітні-травні може підвищитися на 3-4 пункти під впливом сезонних факторів, стабілізації валютного ринку, стриманості інфляційного тиску і очікувань стабілізації політичної ситуації. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Традиційно цей період супроводжується пожвавленням споживчих настроїв на тлі погодних факторів, підготовкою до травневих свят, посиленням ділової активності, відновленням частини ліквідності після новорічних свят. У свою чергу стабілізація курсу гривні після зниження в лютому на 7,6% і зміцнення в березні на 3,1% сприяє спаду девальваційних настроїв у суспільстві, і зменшити цінове навантаження.

«Досягнення домовленості щодо формування нового уряду сприяє зниженню ризиків політичного характеру, повертає можливість відновлення реформ, і співробітництва з міжнародними кредиторами. Ймовірно, що в перспективі найближчих місяців, навіть в разі нестійкості нової політичної конфігурації, цей фактор знизить свою актуальність і вплив на споживчі очікування», - зазначає Андрій Шевчишин.

На думку експерта, підтримувати споживчі настрої також буде підвищення соціальних виплат і зарплат держслужбовців в травні. Однак стримуючим фактором буде виступати банкрутство банку Хрещатик, що буде мати негативний вплив на споживчі настрої населення в Києві та Київській області.

Згідно з даними Gfk Ukraine, індекс споживчих настроїв в березні впав до 50,6 пунктів на тлі погіршення оцінки поточних настроїв, спаду індексу поточного особистого матеріального стану та індексу доцільності здійснення великих покупок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ