Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал  |  Війна з Росією

Справа MH17: один з підозрюваних готовий долучитися до судового процесу в Гаазі

Щонайменше один з підозрюваних у справі збиття «Боїнгу» MH17 на Донбасі готовий взяти участь у судовому процесі.

Про це повідомили в Окружному суді Гааги, пише Громадське.

Зазначається, що юридична фірма заявила суду про участь у процесі щонайменше одного з відповідачів, але суд не може назвати ні імені особи, ні назви фірми, яка представлятиме його/їх інтереси, до початку публічних слухань.

Нагадаємо, у червні 2019 року слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних у збитті MH17. Це троє росіян та громадянин України:

  • Ігор Гіркін-Стрелков, тодішній «міністр оборони «ДНР»;
  • Сергій «Хмурий» Дубінський, підлеглий Стрєлкова, генерал-майор російської армії, який очолював так звану військову розвідку бойовиків;
  • Олег Пулатов (позивні «Гюрза» та «Халіф»), підлеглий Дубінського, керував 2-им відділом «ГРУ ДНР».
  • Громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»), який керував одним із підрозділів «ГРУ ДНР» та разом із Пулатовим супроводжував «Бук» до Сніжного.

Також у червні 2019-го українські спецслужби вивезли з непідконтрольної частини Донеччини зенітника «ДНР» Володимира Цемаха, який на одному з відео каже, що «ховав Бук». Однак у вересні влада України передала його Росії у межах обміну полонених.

Нідерланди офіційно надсилали Росії запити щодо екстрадиції Цемаха, але Москва відмовила у цьому, й Цемах повернувся на непідконтрольну частину Донеччини.

У вересні слідство змінило статус Цемаха зі свідка на підозрюваного.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ