Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Справа Василини або як під Львовом роздерибанили державні землі

Нещодавно, як відомо, правоохоронці повідомили про підозру у махінаціях із землею ексголові Грядівської сільради Жовківського району.

Йдеться про Михайла Василину - чинного депутата Львівської райради від партії «Європейська солідарність», чия дружина – Галина Василина, як зʼясувало Гал-інфо, не так давно числилася поміж власників приватного підприємства «Центр європейського розвитку».

Збитки державі – 69 млн грн

Нагадаємо: інформацію про викриті оборудки із землею (мова – про землі Інституту біології тварин НААН України) повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Згідно цих даних, окрім ексголови сільради, до оборудок причетні двоє землевпорядників. З метою виведення земель із державної власності ділки під час розробки землеустрою щодо зміни меж села безпідставно збільшили його площу та включили туди землі, що знаходилися у постійному користуванні інституту. Надалі вони поділили 22 га землі на менші частини та на підставі рішень сільської ради незаконно передали земельні ділянки неподалік Львова в приватну власність понад 200 громадянам. Серед «латифундистів» - родичі та близькі учасників оборудки. Внаслідок протиправної діяльності державі було завдано 69 млн грн збитків.

На підставі зібраних доказів ексголові сільради та землевпорядникам було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Повідомлення про підозри - після понад 2 років слідства

Разом з тим дізнатися про «справу Василини» набагато більше можна з наявних у судовому реєстрі рішень. Йдеться про ухвали Галицького райсуду Львова щодо даного кримінального провадження. Зокрема, про ухвалу суду від 09.02.2023 року, якою відносно підозрюваного було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, терміном на 60 діб. Одночасно було визначено заставу в розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 214 720.грн.

Із судових рішень вбачається, що вказану справу слідчі обласної поліції розслідують доволі тривалий час. Що дане кримінальне провадження за ч.2 ст.364 КК України було відкрито 10.12.2020 року, після того, як до Львівської обласної прокуратури надійшло звернення в.о. президента Національної академії аграрних наук України. Стосувалося воно вчинення службовими особами Грядівської та Грибовицької сільських рад «дій із зайняття земельних ділянок, що знаходяться на праві постійного користування в Інституті біології тварин НААН та є державною власністю, чим спричинено тяжкі наслідки».

Відомо й те, що строк досудового розслідування кримінального провадження було продовжено до 10 червня 2023 року. Про це свідчить ухвала суду від 02.06.2022 року.

Як Василина «розширяв» межі села Гряда

Ухвали суду також містять відомості про обставини та фактично хронологію «протиправних дії Грядівського сільського голови», що вчинялися у період часу з жовтня 2015 року по листопад 2020 року.

З цієї інформації, зокрема відомо, що «розширяти» межі села Гряда за рахунок «чужих» земель сільський голова почав в 2015 році, залучивши до розроблення відповідного проекту землеустрою фізичну особу-підприємця - інженера-землевпорядника.

«Згідно з розробленим проектом землеустрою було визначено, що до складу земель, які включаються в межі села Гряда, віднесено ділянку загальною площею 79,1356 га, яка фактично перебуває в користуванні Інституту біології тварин НААН, право на яке посвідчено актом серії ІІ - ЛВ №004380 від 21.08.1996» - вказано у ухвалі суду від 09.02.2023 року (посилання на ухвалу).

У подальшому вказаний проект землеустрою був поданий до Головного управління Держгеокадастру у Львівській області для проведення державної землевпорядної експертизи. Однак «там» проект було оцінено негативно та не погоджено.

Посадовця Грядівської сільради це ніскільки не зупинило (саме так виглядає з ухвали суду). «Продовжуючи свої злочинні дії», він, «діючи умисно, з метою надання вигляду правомірного процесу передачі земель Інституту біології тварин НААН у власність окремих громадян, в березні 2017 року, шляхом використання повноважень на займаній посаді, ініціював розгляд на сесії Грядівської сільської ради питання про погодження Проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села Гряда Грядівської сільської ради, який погоджено рішенням X-ї сесії VI-того скликання цієї сільської ради за № 16 від 29.03.2017. При цьому зміст вказаного проекту не відповідав вимогам ст. 117 Земельного кодексу України, встановлені порушення вимог законодавства при формуванні Проекту землеустрою усунені не були», - вказано у рішенні суду.

Опісля, як відомо з ухвали, сільським головою для подальшої розробки проекту до «співпраці» було залучено ще одного інженера-землевпорядника (враховуючи, що у попереднього землевпорядника наказом Держгеокадастру було анульовано кваліфікаційний сертифікат).

Подальша хронологія була такою.

22.01.2018 року посадовець сільради звертається до Жовківської РДА - з листом про затвердження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села Гряда.

Жовківська РДА вказаний проект землеустрою «чомусь» погоджує (згідно розпорядження від 15.02.2018 року), при цьому Грядівського сільського голову зобов`язує забезпечити проведення державної землевпорядної експертизи даного проекту.

05.03.2018 сільський голова повторно звертається до Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, яким проект землеустрою оцінюється як такий, «що не в повній мірі відповідає вимогам чинного законодавства України, встановленим нормам і правилам та повертається на доопрацювання».

28.03.2018 року сільський голова ще раз звернувся до управління Держгеокадастру - з проханням зняти усунуті зауваження (на підставі коректурного аркушу (листа) про усунення таких зауважень, підписаного землевпорядником). Це при тому, що порушення вимог законодавства щодо порядку передачі земель з державної в комунальну власність жодним чином не було усунуто. Рішення уповноваженого державного органу Національної академії аграрних наук України щодо згоди на передачу земель державної власності, які перебувають в постійному користуванні Інституту біології тварин НААН та знаходяться на території Грядівської сільської ради, не було отримано та до матеріалів проекту не було долучено.

Однак, як виглядає з ухвали суду, службові особи Головного управління Держгеокадастру на такі «дрібниці» закрили очі (проект землеустрою було погоджено), порушивши вимоги статей 83, 84, 117 Земельного кодексу України та розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності».

Зазначений проект землеустрою Грядівським сільським головою з відповідними матеріалами в жовтні 2018 року було подано на затвердження Жовківської районної ради.

Після затвердження почало те, що прийнято називати «дерибаном»…

Замість епілогу

23 лютого 2023 року Львівський апеляційний суд розглядав апеляційну скаргу захисників в інтересах підозрюваного ексголови Грядівської сільради на ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 9 лютого 2023 року про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

У ході судового засіданням між головуючим суддею в колегії суддів та підозрюваним Михайлом Василивою мав місце такий діалог.

Суддя: Ось прокурор нам доповів, що вашими близькими родичами були скуплені у людей ті земельні ділянки (автор – йдеться про земельні ділянки, що раніше знаходилися в користуванні інституту та були незаконно передані місцевим жителям). Це відповідає дійсності?

Підозрюваний: Так.

Суддя: Ваша дружина купила чотири земельні ділянки, а син скільки купив?

Підозрюваний: Дві. Здається.

Суддя: А ще хто купив?

Мовчання.

Про те, хто ще скупив земельні ділянки внаслідок оборудок з землями Інституту біології тварин НААН України, як діяв механізм «земельного дерибану», до чого тут вищеназване приватне підприємство «Центр європейського розвитку», бенефіціарним власником якого до 09.10.2021 року числилася дружина Михайла Василини Галина Василина, Гал-інфо планує розповісти у наступних публікаціях.

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ