Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

США хочуть вчетверо збільшити фінансування своїх військ у Європі

Міністерство оборони США планує запропонувати вчетверо збільшити фінансування своїх сил оборони у Європі у 2017 році у світлі "російської агресії", заявив міністр оборони країни Еш Картер.

Американський міністр назва Росію зростаючим викликом для США.

Пентагон також хоче збільшення витрат на 50% на боротьбу із угрупованням "Ісламська держава".

За словами пана Картера, ресурси американських військ, залучених до боротьби проти ІД в Сирії та Іраку, "починають вичерпуватися" - зокрема, на рівні ракет із лазерним наведенням і високоточних ракет.

"Тож ми інвестуємо 1,8 млрд доларів у 2017 році, аби купити їх (ракет. - Ред.) ще 45 тисяч", - сказав він, виступаючи у Вашингтоні.

У Європі ж збільшення фінансування дозволить США розгорнути на своїх європейських базах більшу кількість військ і проводити більше навчань і тренувань із країнами-партнерами.

"Ми здійснюємо сильний і збалансований підхід для стримування російської агресії, - заявив Еш Картер. - Ми не турбувалися про це упродовж останніх 25 років, і, хоч я волів би іншого, зараз - турбуємося".

Відносини між РФ і Заходом зіпсувалися після анексії Росією Криму у березні 2014 року.

Згідно із пропозицією Пентагону, оборонний бюджет США на 2017 рік включатиме 3,4 млрд доларів на так званою "Європейську ініціативу впевненості" - у порівнянні із 789 млн доларів, передбачених на неї у бюджеті на цей фінансовий рік.

Ініціатива полягає у тому, аби продемонструвати прихильність США до виконання своїх зобов'язань перед союзниками по НАТО в Європі на тлі зростання стурбованості щодо намірів Росії після анексії Криму й конфлікту на Донбасі.

Минулого року під час своєї подорожі до Європи пан Картер уже обіцяв розташувати у низці пострадянських країн 250 американських танків, бронемашин та інших одиниць військової техніки. Він також обіцяв забезпечити більшим озброєнням сили швидкого реагування НАТО.

Виступ пана Картера у Вашингтоні відбувся за тиждень до офіційного оприлюднення оборонного бюджету США на 2017 рік.

Загалом, Пентагон прагне виділити 582 млрд доларів на оборону у 2017 році.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ