Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США обмежують інвестиції у технології Китаю

Президент США Джо Байден підписав указ про обмеження американських інвестицій у технологічні компанії з Китаю, які можуть підвищити загрози для національної безпеки США.

Про це йдеться у повідомленні Білого дому, пише Суспільне. 

За словами Байдена, "країни, які викликають занепокоєння", задіяні у комплексних довгострокових стратегіях, які спрямовують, сприяють або іншим чином підтримують прогрес у чутливих технологіях і продуктах, які мають вирішальне значення для таких військові, розвідувальні, спостереження або кіберможливості країн.

Президент США зазначив, що швидкий розвиток напівпровідників і мікроелектроніки, квантових інформаційних технологій, штучного інтелекту у цих країнах значно підвищують загрози для національної безпеки США.

"Розвиток чутливих технологій і продуктів, що мають вирішальне значення для збройних сил, розвідки, спостереження або кібер-можливостей є незвичайною і винятковою загрозою національній безпеці, джерело якої повністю або в значній частині за межами Сполучених Штатів, і що деякі інвестиції Сполучених Штатів можуть посилити цю загрозу", — зазначив він.

Водночас Байден наголосив, що інвестиції — це наріжний камінь економіки США і Вашингтон завжди підтримуватиме транскордонні інвестиції, якщо це не суперечить захисту інтересів власної нацбезпеки.

Указ Байдена уповноважує міністра фінансів США регулювати американські інвестиції і разом з міністром торгівлі визначати перелік товарів, які потрапляють під дію обмежень. Зазначається, що обмеження передусім стосуються секторів напівпровідників та мікроелектроніки, квантових інформаційних технологій та штучного інтелекту.

В указі зазначається, що країнами, які викликають занепокоєння є Китайська Народна Республіка, включно зі Спеціальним адміністративним районом Гонконг і Спеціальним адміністративним районом Макао.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ