Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США відновлюють агентурну мережу в Китаї, - ЗМІ

США досі не мають уявлення про наміри китайського лідера Сі Цзіньпіна і найближчого оточення з ключових питань безпеки

Фото: Depositphotos

США намагаються відновити агентурну мережу у Китаї, після того, як 10 років тому КНР розкрила роботу ЦРУ всередині країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal.

За даними видання, США досі не мають уявлення про наміри китайського лідера Сі Цзіньпіна і його найближчого оточення з ключових питань безпеки, зокрема щодо Тайваню.

Як зазначається, зміцнення шпигунської мережі, націленої на Китай, "є однією з цілей титанічних, але здебільшого секретних змін у ЦРУ та інших спецслужбах".

Це відбувається на тлі ширшої трансформації політики безпеки США, яка переорієнтована з боротьби з повстанцями по всьому світу на підготовку до можливого конфлікту з Китаєм і Росією.

За даними видання, несподіваний напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня і подальша війна в Секторі Газа, а також вторгнення Росії в Україну вимагали уваги Білого дому і ресурсів розвідки, що ускладнило прагнення директора ЦРУ Вільяма Бернса зробити Китай головним довгостроковим пріоритетом.

Наразі за розгортанням військових сил і планами модернізації Китаю стежать американські супутники, а величезні масиви китайських комунікацій перехоплюють за допомогою спеціальних пристроїв.

Крім того, за словами офіційних осіб, знання США про плани Сі Цзіньпіна походять здебільшого з висновків і аналізу його частих публічних заяв. Дії для США усередині Китаю ускладнюються "орвеллівськими системами спостереження".

Директор ЦРУ на липневому безпековому форумі в Аспені заявив, що ЦРУ вербує впливових китайських посадовців і бізнесменів для шпигунства на користь Вашингтона.

"Ми досягли прогресу і протягом останніх років дуже наполегливо працюємо над тим, щоб у нас був потужний потенціал людської розвідки на додаток до того, що ми можемо отримати іншими методами", - сказав Бернс.

США хочуть знайти агентів, користуючись невдоволенням керівництвом Сі Цзіньпіна і складною економічною ситуацією в КНР.

Китай також посилив агентурну мережу, часто використовуючи соціальні мережі, щоб звʼязатися з колишніми співробітниками розвідки США та вербувати їх.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ