Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Сталінські списки: за день розстріляли цвіт кримськотатарського народу
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

"Сталінські списки": за день розстріляли цвіт кримськотатарського народу

1/3
Сьогодні - один із трагічних днів в історії кримських татар – чорний день 17 квітня 1938 року, коли були розстріляні найвизначніші представники, цвіт кримськотатарського народу.

Про це йдеться у повідомленні на facebook-сторінці Всеукраїнської правозахисної організації Меморіал імені Василя Стуса.

«Сталінські списки» – переліки людей, засуджених за особистою санкцією Сталіна і його найближчих соратників у Політбюро ЦК ВКП (б) до різних мір покарання – в переважній більшості до розстрілу. У списку шодо Кримської АРСР від 5 березня 1938 року імена відомих представників кримськотатарської інтелігенції: Асан Сабрі Айвазов, Якуб Аблямітов, Якуб Азізов, Осман Акчокраклі, Рамазан Олександрович, Усеїн Боданинський, Яг'я Байрашевський, Джафер Гафаров, Керім Джемаледінов, Сулейман Ідрісов, Ібраїм Ісмаїлов, Абдулла Лятіф-заде, Февзі Мусаніф, Мамут Недім, Абдураїм Самедінов, Ільяс Тархан, Сервер Трупчу, Сеїтджеліль Хаттатов, Білял Чагарі та інші. Це лише найвідоміші імена з цього списку.

Один день – і не стало цілої плеяди. А за три можна було розпорядитися долею цілого народу, який віками жив у Криму – саме стільки зайняла операція з депортації кримських татар 18-20 травня 1944 року...

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ