Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стало відомо, коли почнуть реставрувати дерев’яну церкву св. Онуфрія у Буську

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА отримав дозвіл від ДІАМ на виконання реставраційних робіт у церкві святого Онуфрія у Буську.
фото з Вікіпедії

Про це повідомили у пресслужбі департаменту.

А тому вже наступного року майстри почнуть відновлювати пам'ятку архітектури національного значення.

"Без дозволу ми не могли розпочати роботи у цій церкві. Але тепер він у нас є, і ми внесемо пропозицію профінансувати реставрацію церкви Св. Онуфрія з коштів обласного бюджету наступного року. З найважливішого: плануємо відновити та укріпити фундамент цієї церкви, захистити її стіни від впливу води, замінити дубові підвалини, розчистити поверхні крокв та плат, зробити теплоізоляцію, провести вогнезахисну обробку, встановити електроосвітлення та систему блискавкозахисту. Роботи насправді, багато", - розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації Олена Василько.

Вартість робіт становить приблизно шість мільйонів гривень. Підрядником є підприємство об'єднаних громадян "Цетр Комплекс".

Нагадуємо, храм збудували ще 1680 року за каноном народної архітектури галицької школи. А дерев'яний п'ятиярусний іконостас у ньому, з вишуканою різьбою, виконаний у стилі бароко, датується першою половиною XVІІІ століття.

У ХХ столітті цю церкву реставрували двічі: у 1905 та 1970 роках. До речі, інтер'єр церкви оздобили орнаментальним настінним живописом лише у 1907 р. А у 2009-2010 роках відбулася ще одна, остання, реставрація, після якої храм почав виглядати так, як ми бачимо його сьогодні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ