Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Стали відомі підсумки Саміту Східного партнерства

Країни Європейського Союзу та країни-учасниці "Східного партнерства" після закінчення саміту в Брюсселі ухвалили спільну декларацію.

Про це інформує УНН з посиланням на декларацію.

У ній лідери ЄС заявили, що визнають "Асоційоване тріо" (Грузія, Молдова, Україна) щодо розширення співпраці з Євросоюзом.

У тексті декларації повідомляється, що Євросоюз "визнає європейські устремління і європейський вибір" частини країн "Східного партнерства". Там додали, що "погоджуються з правом України прагнути до більшого".

"Ми підтверджуємо суверенне право кожного партнера вибирати рівень амбіцій і цілей, до яких він прагне у своїх відносинах з Європейським Союзом", - йдеться в документі.

Окрім того, там міститься офіційне визнання "Асоційованого тріо" (Грузія, Молдова, Україна) щодо розширення співпраці з Євросоюзом.

"Євросоюз бере до уваги посилену координацію між ними з питань, що становлять спільний інтерес, пов'язаних з імплементацією Угод про асоціацію та вільну торгівлю і співробітництво в межах Східного партнерства", - йдеться в документі.

У тексті документа коротко згадується про агресивні дії Росії на українських кордонах, проте конкретних заяв щодо країни-агресора немає.

"Ми глибоко стурбовані продовженням дестабілізації і порушеннями принципів міжнародного права в багатьох частинах регіону Східного партнерства, що становить загрозу миру, безпеці і стабільності", - йдеться в заяві.

Там закликали сторони конфлікту до відновлення зусиль щодо сприяння мирному врегулюванню конфліктів у регіоні Східного партнерства на основі принципів і норм міжнародного права.

У підсумковій декларації повідомляється, що Євросоюз як і раніше виступає за збереження суверенітету, незалежності і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів усіх країн "Східного партнерства".

Там також йдеться про незмінне прагнення до зміцнення демократії і верховенства закону, і захисту прав людини, основоположних свобод, як головної мети співпраці в межах "Східного партнерства".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ