Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стартували перші випробування самохідної артустановки "Богдана"

фото - Defense Express
фото - Defense Express
фото - Defense Express
фото - Defense Express
фото - Defense Express
фото - Defense Express
фото - Defense Express
фото - Defense Express
1/4
На полігоні Широкий Лан почалися випробування 155-мм САУ "Богдана". З неї вже здійснено понад 50 пострілів. Інші деталі випробувань поки залишаються втаємниченими - до їхнього завершення і підсумкових оцінок.

Про це інформує Defense Express.

Наразі відбуваються попередні випробування, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Попередні випробування проходять за участю і під контролем представників Міноборони, яке тривалий час чекало на готовність розробників до цього заходу.

Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана" калібром 155-мм розробляється на підставі спільного рішення Міністерства оборони України та публічного акціонерного товариства "Краматорський завод важкого верстатобудування" в рамках дослідно-конструкторської роботи за державним оборонним замовленням з лютого 2016 року.

Вперше український зразок показали 14 липня 2018 року, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 "Богдана" могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності України. Попередньо передбачалось, що ДКР "Богдана", на яку вже витрачено 140 млн. грн, буде завершена у 2020 році.

Проте так не сталося. Темп розробки було втрачено, зокрема, через проблеми з закупівлею боєприпасів і подолання бюрократичних перешкод. Наслідком стали судові "розбірки" між заводом і Міноборони з приводу зриву термінів виконання ДКР.

У вересні 2020 р. було отримано рішення апеляційного суду, що зрив графіку випробувань "Богдани" відбувся не з вини підприємства – а з огляду на брак необхідних боєприпасів. У листопаді 2020 р. за підсумками судових рішень Міноборони погодилось укласти додаткову угоду на продовження дії контракту без застосування штрафних санкцій.

Зазначається, що деталі випробувань поки залишаються засекреченими. Їх мають розкрити після завершення випробувань і підсумкових оцінок.

Довідково

САУ 2С22 "Богдана" виконана у натівському 155-мм калібрі. Якщо зважити на презентації, САУ має забезпечити дальність пострілу до 40 км звичайним снарядом та до 60 км завдяки застосуванню активно-реактивного боєприпасу.

Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення обслуги бойової машини. Ствол 155-мм гармати з "прогресивною нарізкою" було виготовлено на Краматорському заводі важкого верстатобудування.

На "Богдані" також має бути встановлена цифрова система управління вогнем та автомат заряджання - аби бути мобільною, швидкою і невразливою від зворотного вогню ворога. На сьогодні виготовлений перший дослідний зразок, який пройшов ходові випробування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ