Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стартував Львівський тиждень скульптури

Сьогодні, 20 вересня, в області стартував Львівський тиждень скульптури, який триватиме до 11 жовтня. Проєкт охопить понад 10 виставкових просторів, представлять понад 300 скульптур, об’єктів та інсталяцій.

З цієї нагоди у Львівському палаці мистецтв відбулося відкриття головного проєкту Львівського тижня скульптури «Старе і нове / Нове і старе», який зібрав приклади скульптури різних часів для гострого діалогу у просторі. У найбільшому виставковому просторі Львова, Львівському палаці мистецтв, представили більше ніж сотню авторів на трьох поверхах.

Ідея проведення «Тижня скульптури» (далі – Тиждень) виникла на круглому столі в артцентрі «Я Галерея», у межах виставки «Нова львівська скульптура», де були мистецтвознавці та скульптори. Запропонував цю ідею мистецтвознавець Орест Голубець.

Куратором та артменеджером Тижня є засновник артцентру «Я Галерея» Павло Гудімов. Співорганізаторами також є Львівська національна академія мистецтв за підтримки Львівської обласної військової адміністрації та Львівської міської ради.

«Для нас за честь брати участь у таких подіях, бути співавтором, співучасником. Величезне дякую Збройним Силам за можливість споглядати, цінувати, бачити і відтворювати українську культуру. Ситуація із вандалізмом щодо скульптури «Впевнена» у Стрийському парку ще раз свідчить, що, на жаль, ми не цінуємо те, що маємо і те, що творимо. Ми маємо навчитися цінувати самих себе і тоді нас буде цінувати світ.

Назва «Старе і нове / Нове і старе» – це про те, що ніхто не оскаржує те, що в нас величезний пласт історії героїчної, ніхто не оскаржує, що ми зараз творимо нову історію, новий успіх у світі і в Європі. Так само ніхто не має оскаржувати українське сучасне мистецтво. Учімося цінувати наших скульпторів, художників. Цінуймо своє, будьмо єдині, тому що ми – українці», – зазначив під час відкриття Львівського тижня скульптури начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Тиждень організовують вже вдруге і це найбільша скульптурна подія країни. Цьогоріч проєкт відбудеться більше ніж на 10 виставкових просторах, де представлять понад 300 скульптур, об’єктів та інсталяцій, включаючи великі паркові та вуличні скульптурні проєкти.

Також цього року організатори залучили більшу кількість художників, музеїв, колекціонерів, партнерів, аудиторії, чим створили можливість розкрити в просторі головного проєкту, на вулицях та у парках міста тему взаємодії нового і старого. В діалозі, співставленні чи протиріччі за допомогою універсальної мови скульптури й інших видів просторового мистецтва – Тиждень промовляє про час, про місто, про міфи, канони, форму і значення, мир та війну. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ