Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ставлення до ветеранів погіршилося, очікування щодо їх адаптації стали більш песимістичними

За результатами опитування Українського ветеранського фонду та групи Рейтинг, ставлення суспільства до ветеранів погіршилося. Також зросли побоювання щодо їх повернення до мирного життя.

За даними останнього опитування Українського ветеранського фонду та соціологічної групи "Рейтинг", ставлення українського суспільства до ветеранів російсько-української війни погіршилося.

Якщо в липні 2022 року 55% респондентів заявляли про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023 цей показник впав до 25%. Водночас частка тих, хто вважає, що суспільство не поважає ветеранів, зросла з 6% до 18%.

Крім того, знизився рівень абсолютної довіри до ветеранів та військових. Довіра до ветеранів АТО впала з 60% до 52%, до тих, хто воює зараз - з 71% до 58%. Довіра до ЗСУ зменшилася з 75% до 61%.

Паралельно з цим збільшилися побоювання щодо успішної адаптації ветеранів до мирного життя. Зокрема, зросли очікування ризиків відсутності роботи (з 34% до 42%), конфліктів у сім'ях ветеранів (з 31% до 46%), зловживання алкоголем та наркотиками (з 31% до 43%).

Також більше респондентів очікують самогубств серед ветеранів (з 18% до 28%) та їх участі у злочинності (з 13% до 23%). Ці ризики особливо турбують родичів ветеранів.

Загалом спостерігається тенденція до погіршення суспільних очікувань щодо повернення ветеранів до цивільного життя. Експерти пов'язують це із затяжною війною та погіршенням економічної ситуації в країні.

Довідково: Це чергове загальнонаціональне опитування з серії «Образ ветеранів в українському суспільстві». Воно вимірює ставлення українського суспільства до ветеранів.

Фахівці Соціологічної групи “Рейтинг” проводили телефонне опитування 1 тисячі респондентів 5-7 вересня 2023 року. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Прогнозується, що після перемоги у війні в Україні буде понад 5 мільйонів представників ветеранського середовища (ветеранів, їхніх родин та сімей загиблих). Станом на 24 лютого 2022 року людей з таким статусом було близько 500 тисяч. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ