Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Студенти створили громадський простір у дворі на вулиці Шафарика

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/4
На вул. Шафарика в межах подій Майстерні міста облаштували частину прибудинкової території. За підтримки мешканців, поруч з будинком №6 змайстрували вуличні меблі: дерев’яні стільці та столик. Тепер це місце слугуватиме як громадський простір. Про це повідомляє ЛМР.

Ідею втілили студентки 3 курсу Львівської національної академії мистецтв.  Відповідний проєкт вони розробили під час навчання.  

«Завдяки Майстерні – це наш перший реалізований проєкт. Його ми розробляли саме в цьому дворі. Тут нам сподобалась комунікація з мешканцями та між мешканцями. Їм важливий простір та місце для відпочинку, і люди активно долучались до нашого дослідження, опитування.

Цей простір – для відпочинку та розмов, можливо для ігор. Він  пристосований і для дітей, і для літніх людей», – розповіла Аліна Демчук, одна з авторок проєкту.

Меблі виготовляли з дерев’яних палетів впродовж двох днів. Спершу дерево обпалили, потім зашліфували та полакували, а згодом меблі зібрали. Щоб випробувати їх, на третій день у дворику організували кінопоказ.

Місцеві облаштування простору підтримали і чимало як старших, так і наймолодших мешканців допомагали втілювати проєкт.

«Лавки нам тут потрібні. Ми не проти, щоб робити щось добре» – розповіли місцеві мешканки пані Оля та пані Богдана, які разом з собачкою Ліною спостерігали за облаштуванням простору.

Авторки ініціативи зізнаються, спершу переживали чи долучаться мешканці будинків до роботи.

«Підготовка була морально складною. Ми сумнівались, чи взагалі хтось прийде, сподівались на тих, хто обіцяв свою допомогу, але побоювання були. Та коли люди почали приходити і допомагати - нас це надихнуло. Мешканці насправді захоплені цим проєктом, підтримували нас, долучалися. Одна жінка навіть приносила нам солодощі та яблука.

Зараз ми бачимо, наскільки такі проєкти змінюють середовище і об’єднують громаду. Думаю, що подібні проєкти ми реалізовуватимемо і надалі», – зазначила Аліна Демчук.

Додамо, цього року в межах Майстерні міста втілюють близько двох десятків проєктів з так званими «твердими результатами» – це створення громадських просторів, висадка рослин та облаштування благоустрою.

«Майстерня – це партисипативний ахід і нашою цінністю є те, що  мешканці долучаються до творення міста. 

Спочатку, бачачи, що щось майструється, люди підходять, але з певною пересторогою. Потім вони розуміють, що робиться щось корисне і долучаються. Беруть своїх дітей, які теж дуже активно допомагають.

Тут у нас є три складові: влада, тобто місто, яка допомагає у реалізації проєкту,  безпосередньо мешканці та студенти. Усі ці складові і формують цей простір, який надалі слугуватиме місцевим», – каже керівник проєкту Майстерня міста Дмитро Шевченко. 

 Зазначимо, з 26 серпня до 1 вересня у різних куточках Львівської громади відбувається фестиваль Майстерня міста 2024. Цьогорічна майстерня включає понад 85 різнотипних подій, серед яких: висадка винограду біля бібліотеки, екскурсія на дахову електростанцію, тренінг зі скандинавської ходьби та воркшоп із мешканцями щодо безбар’єрності Стрийського парку. Учасники, які відвідають найбільшу кількість подій, отримають спеціальні подарунки від організаторів та партнерів. 

З повною програмою заходів можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ