Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Шевченківському суді Львова закрили від громадськості суд про крадіжку лісового масиву

Як повідомила громадська активістка, мешканка селища Брюховичі, Юлія Лацик, суддя Шевченківського районного суду міста Львова закрила для громадськості відкрите судове засідання у справі незаконного вилучення лісу у Брюховичах.

Як повідомило видання Bomok, на місці масових розстрілів євреїв у роки Другої світової війни поблизу Львова, у Брюховичах, можуть збудувати котеджі та багатоповерхівки. Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України. Щоб унеможливити будівництво і не сплюндрувати пам’ять невинно убитих, громада домагається справедливості у суді.

У 2004 році Брюховицька селищна рада незаконно вилучила 19,1 га землі з Держлісфонду і віднесла їх нібито для земель запасу та рекреації селища. Вилучила землю без рішення Кабміну. Всі рішення селищної ради про передачу в оренду, продаж лісу та укладені договори визнані незаконними та скасовані в судовому порядку у 2005-2014 роках.

Селищна рада віддала лісову ділянку в оренду новоствореним фірмам «Буддизайн» і «Новобуддизайн» для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. Однак у 2009-2010 роках ці компанії ліквідувались. Наступним кроком після передачі в оренду було шматування землі на дрібні ділянки. Протягом 20 років активісти звертались до всіх перших осіб держави, у правоохоронні органи, щоб зупинити видачу фіктивних державних актів на житлове будівництво у лісі. За цей час державі повернули у власність лише ті земельні ділянки з площі 19, 1 га, на яких вирубаний ліс і збудовані будинки. А ось справи щодо земельних ділянок, які не є забудовані і ще зберігся ліс, у судах прокуратура програє. На місці лісу планують побудувати котеджі й багатоповерхівки, зокрема і на місці масового вбивства євреїв в роки війни.

10 червня у Шевченківському районному суді міста Львова відбулось відкрите судове засідання у справі незаконного вилучення лісу у Брюховичах.

Громадська активістка Юлія Лацик, яка бореться за збереження унікального лісу ще з 2005 року, хотіла відвідати засідання, як вільний слухач. Однак суддя Оксана Федорова зазначила: “Вільних слухачів прошу покинути судове засідання”. 

“Цивільна справа. Відкрите слухання. Жодних ухвал про те, що якась частина судового засідання є закритою… Та і жодних підстав для того, щоб віднести це слухання до закритих не існує. То знаєте чим пояснила свою вимогу суддя? Бо “в приміщені забагато людей”, – прокоментувала активістка.

Юлія Лацик наголосила, що у залі судових засідань були присутні 8 людей, серед яких – суддя, секретар, помічниця судді, 4 представників сторін (в тому числі прокурор) і сама активістка.

“Це при тому, що лише сторін цього судового процесу є 16 шт: 4 позивачі + 11 відповідачів + 1 третя особа. А якби всі вони виявили бажання одночасно явитись на засідання, кого з них, пані суддя, просила би вийти через “забагато людей”?

Друзі, підкажіть, яка норма закону визначає поняття “забагато людей”, і відповідно до якої статті якого закону, суддя через “забагато людей” може відмовити вільному слухачу у присутності на судовому засіданні”, – зазначила Лацик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ