Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд ЄС тимчасово заборонив Польщі вирубку лісу в Біловезькій пущі

Суд Європейського Союзу у п'ятницю, 28 липня, розпорядився призупинити вирубку Польщею реліктового лісу в Біловезькій пущі. Ця заборона діятиме, поки суд розглядатиме позов з вимогою припинити вирубку. Його 13 липня подала Єврокомісія. У Брюсселі вважають, що дії Варшави суперечать нормам ЄС про збереження дикої природи. Крім того, вони загрожують збереженню об'єкта, занесеного до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Польща до 4 серпня має надати Європейській Комісії своє пояснення ситуації.

Влада Польщі стверджує, що в пущі дозволено спилювати тільки сухостій і заражені жуком-короїдом дерева. Екологи протестують і вимагають дати реліктовому лісу самостійно впоратися з природними процесами оновлення. Вони закидають владі вирубку дерев з ціллю отримання прибутку, повідомляє агенція AP.

За даними державного лісництва Польщі, з 2012 року, коли було помічено масову появу в Біловезькій пущі жука-короїда, було вирубано близько 157 тисяч заражених дерев. З початку 2017 року було знищено майже три тисячі дерев. Міністр охорони довкілля Польщі Ян Шишко заявив у п'ятницю, що цього року мають вирубати більше одного мільйона дерев через зараження жуками, передає агенція Reuters.

Комітет світової спадщини ЮНЕСКО 5 липня закликав владу Польщі припинити вирубку дерев у Біловезькій пущі, яка є одним з найбільших і найдавніших лісових масивів рівнинної Європи. Він розташований на білоруській і польській територіях. Частина Біловезької пущі - польський державний національний парк - був внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО у 1979 році, а 1992 року туди додали білоруську частину.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ