Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Світове українство заступилося за історика Купріяновича

Світовий Конґрес Українців (СКУ) стурбований тим, що окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства Польщі розпочала слідство проти історика, громадського активіста, співголови Спільної комісії уряду та національних і етнічних меншин у Польщі та Голови Українського товариства д-ра Григорія Купріяновича після його виступу під час відкриття Сагринського Меморіалу пам’яті 8 липня 2018 р. у с. Сагринь, Люблінського воєводства. Про це повідомили у прес-службі СКУ.

Учасники заходу вшанували пам’ять понад 600 жителів цього села та прилеглих районів, у тому числі 231 жінки та 151 дитини, які загинули 10 березня 1944 р. від рук Батальйонів хлопських та деяких підрозділів Армії Крайової.

Беручи до уваги той факт, що Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек публічно висміяв цей урочистий захід та його учасників, назвавши це “нахабством”, “скандалом” та “провокацією”, і подав скаргу до окружної прокуратури Замостя та зневажив д-ра Григорія Купріяновича, Президент СКУ надіслав листи до Президентата Прем’єр-міністра Польщі 10 серпня 2018 р. з проханням втрутитися у цю справу та публічно засудити збуджену поведінку польського урядовця, яка серйозно підриває українсько-польські відносини у ці неспокійні часи, коли Україна знаходиться на лінії фронту жорстокої гібридної агресії з боку Російської Федерації, що ставить під загрозу весь регіон.

На сьогодні д-р Григорій Купріянович знаходиться під слідством окружної прокуратури Замостя.

Крім цього, 30 серпня 2018 р. голова Інституту національної пам’яті Польщі відкликав д-ра Григорія Купріяновича зі складу Люблінського воєводського Комітету охорони пам’яті, боротьби і мучеництва, попри те, що 23 серпня 2018 р. цей інститут заявив, що не вестиме слідства у справі висловлювань д-ра Григорія Купріяновича 8 липня 2018 р.  

СКУ закликає владні структури Польщі до припинення всіх дій проти д-ра Григорія Купріяновича, які тільки розпалюють ворожнечу між польським та українським народами.

“Світовий Конґрес Українців ще раз закликає до примирення між  українським та польським народами стосовно історичних ран, замість дій, які допомагають Російській Федерації послабити існуючі між ними зв'язки задля відновлення контролю над обома суверенними державами,” - заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ