Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Сибіга окреслив нові підходи до просування української культури у світі

У вівторок, 8 жовтня, Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга взяв участь у Міжнародному форумі культурної дипломатії, організованому Міністерством закордонних справ України та Українським Інститутом при МЗС.
Фото: МЗС

«Культурна дипломатія має ґрунтуватися на системному підході, а вся діяльність повинна бути об’єднана великою ідеєю. Ми маємо показувати всьому світу модерну Україну, яка перемагає російську агресію», — заявив Андрій Сибіга.

Міністр відзначив лідерську роль Першої леді Олени Зеленської, яка взяла участь у форумі, в реалізації проєктів культурної дипломатії та запровадженні найкращих стандартів просування української культури та мови за кордоном.

Глава українського зовнішньополітичного відомства запевнив, що МЗС і надалі активно працюватиме з Першою леді над розвитком цих проектів, зокрема впровадженням аудіогідів українською мовою у пам’ятках світу, створенням українських книжкових полиць у бібліотеках країн світу та розвитком Глобальної коаліції українських студій.

«Є держави, які сильні в кінематографі, інші — в художньому мистецтві. Україна є державою, яка здатна конкурувати практично на всіх культурних напрямах. І важливим елементом у цій роботі є деколонізація та повернення української «прописки» нашим митцям та історичним постатям. Це боротьба за наше коріння, самобутність, ідентичність, самоусвідомлення та майбутнє. Культура є елементом безпекової структури держави, яка єднає покоління та націю загалом», — наголосив Міністр у ході дискусії.

Андрій Сибіга також висловив вдячність команді Українського Інституту за важливу роботу зі збереження та просування української культури за кордоном, розвитку культурної дипломатії нашої держави. Міністр анонсував зміни в пріоритетах роботи Українського Інституту.

«Перше: Український інститут перегляне географію своїх філій з фокусом на наших західних сусідів та єднання українців за кордоном, як вимушених переселенців, так і історичної діаспори. Важливо протидіяти російській дезінформації, допомагати українцям за кордоном берегти ідентичність та зв’язок з батьківщиною. Це висновки за підсумками моїх перших закордонних візитів на посаді міністра. Я відвідав усіх наших західних сусідів, і на власні очі побачив, наскільки важливою є культурна дипломатія саме тут, поряд, через кордон. Друге: Переконаний, що Український Інститут може і має почати заробляти, стати рентабельним. Ключ до цього — курси української мови та сертифікація знань», — зазначив він.

Міністр наголосив, що просування української мови у світі є безумовним пріоритетом у роботі всієї команди МЗС.

Андрій Сибіга також наголосив, що спільно з Міністерством культури та стратегічних комунікацій планується розробка програм запрошення іноземних митців з різних куточків світу до України, аби вони відкривали нашу країну своїм аудиторіям з епіцентру подій, не лише через побачене, а й через пережите спільно з українцями.

Міністр також окремо додав, що МЗС спільно з МКСК мають намір провести інвентаризацію українських культурних та історичних цінностей за кордоном і працювати над їх поверненням на рідну землю. Він також зазначив, що МЗС разом з історичною та експертною спільнотою активізує роботу над пошуком історичних артефактів і документів в архівах іноземних держав задля поглиблення міжнародної наукової співпраці та відновлення неупередженого погляду в Україні та за кордоном на історію нашої держави та її народу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ