Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сили генерала Хафтара втратили контроль над єдиним у Лівії міжнародним аеропортом

Cили так званої "Лівійської національної армії" Халіфи Хафтара втратили контроль над колишнім міжнародним аеропортом Тріполі.

Про це повідомляє Радіо Свобода, посилаючись наагентство Reuters.

Очевидці бачили проурядові підрозділи всередині аеропорту, а сутички з силами генерала Хафтара перемістилися на південь від аеропорту.

Раніше 8 квітня надійшли повідомлення, що в околицях столиці Лівії Тріполі посилилися бої між проурядовими формуваннями і загонами так званої «Лівійської національної армії» Халіфи Хафтара, які кілька днів тому перейшли у наступ.

Бої тривають, попри заклики міжнародної спільноти припинити насильство.

Обидві сторони повідомляють про втрати в своїх лавах. Число загиблих перевищує 30.

За даними ООН, внаслідок боїв близько 2,8 тисячі людей залишили свої будинки. В організації прогнозують збільшення числа біженців.

США напередодні закликали негайно припинити наступ на Тріполі. «Військового вирішення конфлікту в Лівії немає», – попередив держсекретар США Майк Помпео. Він закликав обидві сторони лівійського конфлікту повернутися до переговорів.

Росія, за повідомленням агентства AFP, заблокувала ухвалення Радою безпеки ООН заяви про ситуацію в Лівії, заявивши, що в ній були вимоги тільки до Хафтара, а не до обох сторін.

При цьому МЗС Росії заявляє, що закликає всі сторони конфлікту відмовитися від насильства.

Війська Хафтара контролюють східні і більшість південних районів Лівії, а сили визнаного ООН уряду Файєза Сараджа – околиці Тріполі і Місурати.

Хафтар в останні роки неодноразово відвідував Москву, зброю йому постачали також Єгипет і ОАЕ. ЗМІ раніше повідомляли і про прибуття на схід Лівії бійців так званої «ПВК Вагнера» з Росії, однак про їхню участь в нинішніх бойових діях поки що не повідомляли.

З 2011 року, після повалення і вбивства диктатора Муамара Каддафі, Лівія потерпає від нападів бойовиків та насильства всередині країни.

Міжнародно визнаний уряд Тріполі почав працювати в березні 2016 року, але конкуруюча політична група на віддаленому сході країни відмовилася його визнати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ