Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ситуацію щодо аварійного виливу сірчаної кислоти у Львові вивчала обласна комісія

9 січня 2007 року відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням першого заступника голови Львівської облдержадміністрації Валерія П’ятака, під час якого заслухали інформацію про ситуацію, що склалася на території колишнього ЗАТ “Райдуга” у м. Львові внаслідок аварійного виливу сірчаної кислоти. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської ОДА.
Доповідаючи про ситуацію, яка сталася на території колишнього ВАТ „Райдуга” начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій ЛОДА Олексій Титаренко повідомив, що зранку 8 січня до диспетчерської ГУ МНС України у Львівській області від мешканців Львова надійшла інформація про витік з території колишнього підприємства ВАТ “Райдуга” невідомої речовини. З виїздом на місце пожежного підрозділу було встановлено, що на території „Райдуги” внаслідок пошкодження від корозії металевої ємності, в якій зберігалося близько 7 тонн низькоконцентрованої сірчаної кислоти, стався витік небезпечної хімічної речовини в кількості до 100 літрів, через що було забруднено близько 10 м² поверхні ґрунту.
Силами чотирьох пожежних підрозділів ГУ МНСУ у Львівській області була проведена обваловка місця витоку кислоти, зроблено насипи з піску, проведено збір кислоти із пошкодженої ємності в окремі ємності. Забруднена поверхня ґрунту оброблена кальцинованою содою в кількості 2 тонни. Фахівцями державного управління екології та природних ресурсів у Львівській області та працівниками СЕС взято на аналіз проби повітря та ґрунту з місця витоку кислоти. Силами пожежно-рятувального підрозділу організованого контрольований збір кислоти, що підтікає з ємності.
На даний час надзвичайна ситуація повністю не ліквідована, оскільки продовжується контрольований витік низькоконцентрованої сірчаної кислоти з резервуару в ємність. Загрози для населення та довкілля немає. Ситуація залишається під контролем.
Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила: визначити ситуацію, що склалася 8 січня 2007 року на території колишнього ЗАТ “Райдуга” у Львові внаслідок аварійного виливу сірчаної кислоти як надзвичайну об’єктового рівня; виконавчому комітету Львівської міської ради вжити невідкладних заходів щодо локалізації та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, в тому числі перекачки залишків сірчаної кислоти у ємність, придатну для її безпечного зберігання; визначити місце для безпечного зберігання залишків сірчаної кислоти та у разі необхідності вжити заходів щодо її нейтралізації; створити міжвідомчу комісію за участю причетних сторін для проведення інвентаризації господарського майнового комплексу, з метою визначення власника зазначеного майнового комплексу та дотримання вимог чинного законодавства у ході ліквідації підприємства ЗАТ “Райдуга”.
Акт інвентаризації з висновками і пропозиціями подати до обласної комісії з питань ТЕБ та НС до 31 січня 2007 року, у дводенний термін вишукати додаткові ємності, придатні для безпечного зберігання сірчаної кислоти, що витікає з пошкодженого резервуару на території колишнього ЗАТ “Райдуга”; терміново звернутися до керівників підприємств відповідних галузей господарювання з пропозицією використати сірчану кислоту, виявлену на території колишнього ЗАТ “Райдуга”, у своїй виробничій діяльності та за необхідності сприяти у наданні дозволу на поводження із зазначеною хімічною речовиною спеціально уповноваженим органом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.
УМВС України у Львівські області до завершення ліквідаційних робіт з метою недопущення сторонніх осіб комісія доручила забезпечити охорону території, де розташована аварійна ємність; провести необхідні пошукові дії щодо встановлення адреси, місця реєстрації і проживання власника майна майнового комплексу колишнього ЗАТ “Райдуга”, в якому на даний час зберігаються ємності з сірчаною кислотою і іншими невідомими рідинами; провести роботу щодо визначення можливої причетності ПП “Галичскло” до резервуарів та ємностей з сірчаною кислотою та іншими невідомими рідинами, виявленими на території колишнього ЗАТ “Райдуга”.
            Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Львівській області, обласній санепідемстанції комісія доручила забезпечити посилений моніторинг за станом ґрунту та повітря у місці виливу кислоти на предмет перевищення гранично-допустимих концентрацій і, у разі перевищення ГДК, негайно інформувати про це обласну комісію з питань ТЕБ та НС; також управлінню необхідно терміново подати матеріали в прокуратуру області по факту наявності хімічно-небезпечної речовини та ЗАТ “Райдуга” та її витоку із забрудненням території; провести дослідження забрудненої території, вжити заходів згідно з чинним законодавством до власника об’єкту, де виникла зазначена надзвичайна ситуація; обласній санепідемстанції у термін до 31 січня 2007 року необхідно провести дослідження рідини, яка знаходиться у чотирьох 30-кубових, двох однокубових та двох 3-кубових ємностях і вибірково у 50-літрових ємностях та подати результати аналізів щодо цього до обласної комісії з питань ТЕБ та НС.
Головному управлінню МНС України в Львівській області комісія доручила надати допомогу власнику об’єкту у ліквідації наслідків даної надзвичайної ситуації та продовжити роботи із збору сірчаної кислоти, що витікає з пошкодженого резервуару на території колишнього ЗАТ “Райдуга”.
Львівському обласному головному управлінню земельних ресурсів в термін до 11 січня цього року надати до обласної комісії з питань ТЕБ та НС через управління з питань НС облдержадміністрації інформацію про нових власників (орендарів) земельних ділянок, що утворилися в результаті ліквідації ЗАТ “Райдуга” на його території, з визначенням меж ділянок на схемі.
Регіональному відділенню Фонду державного майна України у Львівській області при організації робіт з реструктуризації, приватизації або ліквідації об’єктів господарювання до складу відповідних комісій доручили в обов’язковому порядку включати представників Головного управління МНС України в Львівській області, державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області та органів державної влади і місцевого самоврядування.
Також комісія вирішила просити обласну прокуратуру провести розслідування по даному факту з вжиттям заходів згідно з чинним законодавством; просити голову Господарського суду у Львівській області надати правову оцінку діям арбітражного керуючого з ліквідації ЗАТ “Райдуга”; затвердити експертний висновок про надзвичайну ситуацію, яка виникла на території колишнього ЗАТ “Райдуга” у Львові внаслідок виливу сірчаної кислоти.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ