Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Театр «Воскресіння» готує нову прем’єру – виставу «Вар’ят та монашка»

Новий театральний сезон Львівського академічного театру «Воскресіння» розпочнеться у вересні із прем’єри нової вистави – «Вар’ят та монашка» Станіслава Іґнаца Віткевича. Перші покази вистави запланована на 7, 8, 14 та 15 вересня, тож охочі її побачити вже можуть придбати квитки. Про це повідомляє ЛМР.

Дія п’єси «Вар’ят та монашка» розвивається в божевільні «Під дохлим зайчиком». Божевільня – це алегорія будь-якого суспільства. В сатиричній формі піднімаються проблеми свободи людини, свободи слова, неможливість існувати в тоталітарному режимі, коли за тобою існує постійний нагляд «лікарів». Навіть кохання тут не справжнє. Але мрії поета літають десь високо в хмарах, і ніякі досліди катів не в змозі їх знищити.

На глядача чекає яскрава форма вистави, сатиричне вираження персонажів, фантазія гри.

Режисура, сценографія та костюми – Алла Федоришина, Заслужена артистка України.

Ролі та виконавці:

  • Мечислав Вальпург, вар’ят, поет – Юрій Пилипчук
  • Сестра Ганна, монашка – Марія Ковалик
  • Сестра Барбара, ігуменя – Тетяна Ткаченко
  • Доктор Бурдигель, психіатр – Тарас Юричко
  • Доктор Ефраїм Грюн, психоаналітик зі школи Фрейда – Юрій Шоробура

Детальніше про цю та інші події театру «Воскресіння» можна дізнатися на сайті.

Довідка

Станіслав Іґнаци Віткевич, знаний більше під псевдонімом Віткаци (Witkacy) – польський драматург, теоретик мистецтва, художник, портретист, публіцист, філософ та фотограф. Віткаци творив своє життя, як і своє мистецтво, таким же химерним, з відчуттям катастрофи, з возвеличенням Ідеї. Взагалі події з його життя нерідко стають матеріалом для його текстів.

Віткаци більше експериментує з формою, аніж із самою мовою. Воно й природно, бо ж Віткаци займався візуальним мистецтвом, він — художник. І візуальне прозирає крізь його п’єси детальними описами зовнішності персонажів та інтер’єрів, кольорами одягу та іншими такого штибу дрібницями. Майже в кожній п’єсі з’являється митець (чи письменник, чи музикант), який мусить довести, що він достатньо великий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ