Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство  |  Кримінал

Темні вулиці на Яворівщині – клондайк для злочинців, – Яворівська райрада

Депутати Яворівської районної ради Львівської області скерували звернення до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо відновлення дії нічного тарифу для вуличного освітлення у населених пунктах, в якому просять про забезпечення безперебійного вуличного освітлення у населених пунктах району в нічний час, вжити заходів щодо поновлення пільгових умов для місцевих рад для вуличного освітлення, зокрема, відновлення дії нічного тарифу та прирівняти їх до побутових споживачів.
Ілюстративне фото.

Про це повідомив сьогодні, 16 березня, власкор Гал-інфо із посиланням на голову Яворівської районної ради Львівської області Володимира Сичака.

З його слів, це звернення продиктоване тим, що неякісне освітлення вулиць, доріг у нічний час чи його відсутність спричиняють збільшенню рівня травматизму, хуліганства, злочинності, дорожньо-транспортних пригод.

На запитання журналіста, чи можна подолати цю проблему на районному рівні, – Володимир Сичак заперечив: мовляв, причиною того, що вулиці на Яворівщині стали, образно кажучи, клондайком для злочинців, є скасування так званих нічних тарифів на електричну енергію.

«Тому депутатський корпус Яворівської районної ради і виступив зі зверненням до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), в якому просимо відновити дії нічного тарифу для вуличного освітлення у населених пунктах», – інформує Гал-інфо голова Яворівської районної ради Львівської області Володимир Сичак.

Повний текст цього звернення депутатів Яворівської районної ради в офіційний Київ:

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Яворівської районної ради до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо відновлення дії нічного тарифу для вуличного освітлення у населених пунктах.

4 грудня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла постанову №1597, відповідно до якої було скасовано (дво- та тризонні) – так звані, нічні тарифи на електричну енергію, які були не тільки допомогою, але й заохоченням для розвитку вуличного освітлення, стимулювали розроблення заходів щодо модернізації освітлення населених пунктів та для енергозбереження.

Наслідки цього рішучого, але абсолютно необґрунтованого та незваженого рішення досить швидко відчули на собі усі територіальні громади району, адже вони лягли суттєвим тягарем на місцеві бюджети. Тепер органи місцевого самоврядування змушені платити на 40% більше коштів за спожиту електроенергію у нічний час, що призводить до скорочення обсягів надання послуг (встановлене вуличне освітлення або не включається у селах або включається лише по годинах), а також – до зупинки проєктів із утримання, встановлення і обслуговування систем зовнішнього освітлення у населених пунктах.

Крім того, зовнішнє вуличне освітлення є запорукою безпеки мешканців наших територіальних громад, натомість погане освітлення вулиць та доріг у нічний час, або взагалі його відсутність, спричиняє збільшення рівня травматизму, хуліганства, злочинності, дорожньо-транспортних пригод.

Оскільки забезпечення вуличного освітлення є безпосереднім обов’язком місцевих рад, його будівництву та реконструкції в районі завжди уділялось максимум уваги. Органи місцевого самоврядування району вишукували відповідні кошти, розробляли проєкти для реконструкції вуличного освітлення, брали участь в урядових, регіональних, міжнародних програмах. В цій роботі брали активну участь і місцеві мешканці. В результаті впродовж останніх років в населених пунктах району були освітлені сотні вулиць, які тепер через непомірні тарифи на електроенергію знову поринули у темряву. Такий стан справ призводить до зростання незадоволення серед мешканців, породжує їх зневіру та розчарування щодо ефективності урядової політики реформ в енергетичній сфері.

Враховуючи вищенаведене, з метою недопущення соціальної напруги серед мешканців територіальних громад, забезпечення безперебійного вуличного освітлення у населених пунктах району в нічний час, просимо вжити заходів щодо поновлення пільгових умов для місцевих рад для вуличного освітлення, зокрема, відновлення дії нічного тарифу та прирівняння їх до побутових споживачів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ