Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тепер офіційно. «Зеонбуд» не добудує покриття ефірного цифрового телебачення

Єдиний провайдер ефірного цифрового телебачення – компанія «Зеонбуд» – офіційно відмовився добудувати мережу першого мультиплексу (МХ-1) ефірного цифрового телебачення в 47 населених пунктах України.

Як пише Телекритика, про це компанія письмово повідомила Нацраду з питань телебачення і радіомовлення. Лист провайдера зачитав голова регулятора Юрій Артеменко на засіданні Нацради у четвер, 18 жовтня. Свої дії провайдер пояснив тим, що державний Концерн РРТ не надає йому необхідної технічної інформації для обчислення частот і розстановки передавачів на вежах держпідприємства.

«11 вересня "Зеонбуд" звернувся до Концерну РРТ з проханням надати технічні умови. У відповідь держпідприємство надало інформацію, яка не містить ні інформації про висоту передавальної вежі, ні географічних координат, ні поштової адреси. Фактично це формальна відписка з метою заблокувати розвиток мережі цифрового мовлення. Майже рік підприємство створює перешкоди для розвитку цифрового мовлення, оскільки тільки Концерн РРТ має вишки і ми не може подати заявку для прорахунку частот. Хочемо повідомити, що розвиток мережі цифрового мовлення заблоковано через ненадання вихідних даних Концерном РРТ», – процитував лист «Зеонбуду» Юрій Артеменко.

«Це конкурентна боротьба, від якої в програші індустрія і глядач», – додав від себе голова регулятора. Він закликав членів Нацради Олега Черниша та Олександра Ілляшенка розібратися в цьому питанні. 

Компанія «Зеонбуд» навесні цього року на міжвідомчій робочій групі з переходу на ефірне цифрове телебачення погодилася з наявністю «білих плям» у своєму покритті та дала обіцянку до 1 січня 2019 року добудувати цифрову мережу першого мультиплексу МХ-1 у 47 населених пунктах у 19 областях України. Список населених пунктів було складено учасниками індустрії, у його формуванні брали участь, зокрема, телегрупи. «Зеонбуд» погодився витратити 93 млн гривень власних коштів – саме в цю суму провайдер оцінив вартість добудови мережі.

Генеральний директор державного концерну РРТ Петро Семерей прокоментував пресі це питання близько місяця тому. Він запевняв, що «Зеонбуд» перш ніж звернутися до Концерну РРТ, мав спочатку замовити обчислення частот і їх потужностей у Державного центру радіочастот (УДЦР). «"Зеонбуд" звернувся до нас із питанням, якою буде висота підвісу та інші координати. Всі координати наших веж є в інтернеті. Якою буде висота і потужність, визначить УДЦР. Ми технічні умови встановлення передавачів видаємо після того, як ухвалене рішення, що в такому-то населеному пункті можна встановити передавач із такою-то потужністю на такій-то висоті, на такій-то частоті. Тільки тоді КРРТ може надати технічні умови – як антену встановити, покласти кабель, зробити проект. УДЦР завжди підкоригує, якщо буде помилка в якійсь точці координат. «Зеонбуд» пішов іншим шляхом – просить видати технічні параметри. Ми йому дали відповідь – підготуємо все, що зможемо. Але якщо він не каже, яка потужність, ми не можемо зробити точний прогноз – можливо, на цій частоті стоїть наш передавач. Він пішов іншим шляхом, не таким, як прописано в законі, і тепер звинувачує нас у тому, що ми координати не надали. «Зеонбуд» поводиться нечесно. Чим більше передавачів на наших вежах, тим для нас краще», – пояснював Петро Семерей.

Замовляє висновки УДЦР щодо обчислення частот Нацрада, до якої і мала звернутися з відповідною заявкою компанія «Зеонбуд». Раніше в ЗМІ повідомлялося, що провайдер замовляв у Нацради тільки обчислення частот в Одеській області. У грудні 2017-го, після запуску Концерном РРТ місцевого локального цифрового мультиплексу в Одеському регіоні (мережа на 22 міста), «Зеонбуд» самостійно вирішив добудувати свою цифрову мережу в області, доставивши передавачі в 7 містах (до нинішніх 9). Але проект так і не був реалізований. Виконавчий директор групи «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук у нещодавньому інтерв'ю сумнівався, що «Зеонбуд» має намір добудувати мережу МХ-1, навівши як приклад одеський регіон: «Одеські передавачі, які встановлені на телевізійних вежах, чомусь не були підключені», – повідомив Пахольчук. 

Протистояння між Концерном РРТ і «Зеонбудом» загострилося після того, як навесні держвідомства заблокували будівництво державного мультиплексу цифрового телебачення. Для цього Концерн РРТ просив виділити з державного бюджету 250 млн гривень. Причиною блокування Петро Семерей називав лобізм «Зеонбуду». У грудні завершується чинність контракту «Зеонбуду» з Концерном РРТ, який є головним підрядником компанії. Наступного року держпідприємство має намір підвищити тарифи на свої послуги «Зеонбуду». Сьогодні «Зеонбуд» платить КРРТ близько 80 млн грн на рік, у провайдера є стара багатомільйонна заборгованість перед держпідприємством. 

Річний дохід Концерну РРТ у минулі роки становить близько 650 млн грн, половину цієї суми формують аналогові телеканали. Через відключення ефірного аналога і боргу НСТУ, який станом на вересень становив 97 млн ​​грн, держпідприємство стає збитковим. Петро Семерей у вересні публічно у відкритому листі повідомляв, що Концерн РРТ зможе протягнути за такого стану справ максимум до 1 грудня. 

«Телекритика» нагадує, що у компанії «Зеонбуд» непрозора власність. Офіційно провайдер називає своїми власниками трьох кіпріотів – Деметріса Фелласа, Реноса Мічалакі Янгоу та Дякоу Грегоріса, а також британця Томаса Адріана Девіда Майлза.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ