Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Термальні джерела Карпат – відпочинок та оздоровлення

Карпати та Закарпаття –– найбільші регіони термальних джерел в Україні. Відпочинок на термальних джерелах –– це, по-перше, оздоровлення, а, по-друге, альтернатива пляжному відпочинку, яка дозволяє почуватися так, наче ви перебуваєте на морі.

Як утворилися термальні джерела? У земній корі знаходиться вода, яка тече поміж розігрітими гірськими породами. Від розпечених порід вона розігрівається до газоподібного стану –– чим вище газ підіймається до земної поверхні, тим більше він охолоджується, знову повертаючись до стану рідини й паралельно вбираючи в себе різноманітні корисні речовини з ґрунту.

Найбільшим курортом термальних джерел Закарпаття є Берегове. Тут є безліч оздоровчих комплексів і баз із термальними басейнами. Один із найпопулярніших і найсучасніших –– комплекс «Жайворонок».

Екскурсії до цього комплексу та інших пам’яток Закарпаття й Карпат проводить мережа туристичних комплексів «Відпочинок 365», яка володіє готелями в Трускавці та Ворохті. Екскурсії до різних пам’яток проходять щодня та включені у вартість туру. Послуги екскурсовода та трансфер до пам’яток є безкоштовними –– під час поїздки до Берегова необхідно буде оплатити обід у кафе, відвідування термального комплексу та інших платних пам’яток.

Води подаються зі свердловин глибиною 1200 метрів із підземних районів вулканічної активності. В давнину, коли Карпатські гори тільки формувалися, це супроводжувалося надзвичайною геологічною активністю. На сьогодні більшість вулканів згасли, однак досі є наслідки давніх підземних процесів –– це вулканічні гори й термальні джерела. Через роботу вулканів магма проникає до земної кори, внаслідок чого вода під землею нагрівається –– так утворюються термальні джерела в Карпатах.

Води «Жайворонка» не проходять додаткової обробки на шляху з підземних джерел до поверхні та зберігають усі природні речовини та цілющі можливості. Водночас на шляху до басейну вода охолоджується й набуває оптимальної температури для купання –– 25-40°C. Окрім труби, яка постачає воду з джерел, у басейні є відвід води, завдяки чому води не застоюються, висока концентрація мінеральних речовин знезаражує воду, а працівники басейну регулярно осушують його та чистять.

Під час поїздки до Берегова заради термальних джерел Закарпаття з мережею «Відпочинок 365» туристи отримують бонус у якості візиту до славнозвісного замку в Мукачевому та прогулянки цим старовинним містом.

Окрім власне природних термальних озер Карпат, можна відвідати солоні озера та оздоровчі комплекси з водними процедурами. Одні з найпопулярніших і найбільших солоних озер у Закарпатті знаходяться в селі Солотвино. Ще в давнину тут були створені соляні копальні, частина з яких була затоплена, а частина –– й досі існує та використовується для оздоровчих процедур.

Близько сторіччя тому одна з місцевих шахт просіла, вирва на її місці наповнилася водою –– так виникло озеро, яке й сьогодні приваблює туристів. Вода з озера за лікувальними властивостям нагадує воду славнозвісного Мертвого моря в Ізраїлі –– зокрема, вона вбиває бактерій, допомагає зняти запалення та омолоджує шкіру. Найбільше озеро Солотвина –– Кунігунда, протягом року залишається теплим.

Окрім купання в озері, туристи можуть завітати до соляної шахти. Тут застосовується лікування за допомогою атмосфери соляних шахт. Повітря, насичене сіллю, є чистішим за повітря на поверхні. В кімнаті також створений свій мікроклімат –– не холодно, ні спекотно, абсолютно немає запахів.

Відпочинок на соляних озерах буде не менш корисним, ніж візит до термальних джерел у Карпатах і дозволить поєднати оздоровлення й відпочинок.

Штучним аналогом термальних джерел є чани, наповнені мінеральною водою, що розігріваються на вогні. Одним із популярних місць, де можна скупатися в таких чанах є комплекс «Ужанські купелі» в Закарпатській області. Окрім того, в Ужанських купелях є різноманітні сауни, басейни, водний масаж, який здійснюються струменями води в спеціальній бочці, SPA-салон тощо.

Гарний варіант відвідати всі ці місця –– тури «Трускавець 365» та «Ворохта 365». Мережа включає готелі в зазначених вище містах –– щодня звідси проходять екскурсії по пам’ятках, перелічених у тексті, та до багатьох інших місць. Кожна екскурсія включає безкоштовні послуги екскурсовода та трансфер до пам’яток. На деяких маршрутах (переважно пішохідних) готель безкоштовно видає також сухі пайки, в інших випадках харчування проходить у кафе, тож за нього треба окремо платити.

Окрім екскурсій, тури включають безліч сезонних розваг –– катання на конях і рафтинг улітку та гірськолижний спорт і катання на кінних санчатах узимку. Нарешті, з готелем «Трускавець 365» поїздку до термальних джерел Карпат можна поєднати з оздоровчими процедурами та вживанням мінеральних вод у самому готелі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ