Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Терористи передали Україні двох заручниць

Бойовики ОРДО передали Україні двох заручниць — Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак. Жінок передали Службі безпеки України поблизу Майорська Донецької області, звідки їх доправлять до Краматорська.

Представники ОРДО передали керівнику українського Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимиру Рубану двох заручниць — Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак. Про це Громадському повідомив Володимир Рубан.

Процедура пройшла між окупованими Донецьком і Макіївкою. Далі жінок доправили до Майорська, де передали Службі безпеки України.

За словами Рубана, жінок звільнили завдяки домовленостям Надії Савченко в Мінську.

«Стан здоров'я обох жінок нормальний. Їх не катували, не гвалтували, але зрозуміло, що це був не курорт», — додав він.

Коментуючи свою участь у звільненні заручниць, він сказав, що «тут ні в якому разі не підміняється Мінськ. Ми не можемо велику політику підмінити в Мінську, тут радше про те, щоб допомогти, коли щось не виходить на офіційному рівні».

Ольга Сворак була затримана 21 червня 2016 року, коли перебувала на окупованій території за власною ініціативою. Обставини і причини її потрапляння на територію ОРЛО невідомі.

До полону Сворак працювала журналісткою івано-франківського видання Golos-info. Бойовики заявили, що вона була «агентом СБУ» з позивним «Метель». Також вони оприлюднили відео з «зізнаннями» жінки.

49-річна Анжеліка Преснякова — колишня суддя Апеляційного суду Донецької області. Також вона працювала суддею в Новоазовську. Вона потрапила в полон 29 травня 2016 року.

Переговори про звільнення Преснякової та Сворак у Тристоронній контактній групі в Мінську почалися ще навесні, заявила представниця України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ