Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Топ-10 проблем, які турбують львів’ян

Прес-конференція на тему
Прес-конференція на тему "Ідеологічні та політичні преференції мешканців Львівської області" за результатами соціологічного дослідження. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Прес-конференція на тему
Прес-конференція на тему "Ідеологічні та політичні преференції мешканців Львівської області" за результатами соціологічного дослідження. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Прес-конференція на тему
Прес-конференція на тему "Ідеологічні та політичні преференції мешканців Львівської області" за результатами соціологічного дослідження. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/3
Сьогодні, 12 грудня, директор Центру вивчення громадської думки "Соціоінформ" Наталія Зайцева-Чіпак розповіла про підсумки соціологічного дослідження, яке проводили серед населення Львова та Львівської області (від 18 років і старші).

У коментарі Гал-інфо Наталія Зайцева-Чіпак зауважила, що вперше за довгий період у трійку проблем потрапило питання щодо підвищення тарифів на комунальні послуги.

«Дослідницький центр «Соціоінформ» проводив опитування мешканців Львівської області. Загалом ми опитали 1200 респондентів (+33 особи у Львові для досягнення вибірки 400 анкет в обласному центрі) упродовж 26 листопада і до 7 грудня 2018 року. Воно було присвячено соціальним та політичним аспектам життя Львівщини. Ми запитували людей про те, які проблеми їх хвилюють, як вони планують голосувати на майбутніх президентських та парламентських виборах. А також ми вирішили з’ясувати думку львів’ян щодо ситуації з євробляхами, зокрема і ставлення до страйків,  перекриття доріг. Додатковий модуль був присвячений ідеології. Адже дуже цікаво спостерігати подібні показники у динаміці.

Ми мали формалізований опитувальник, де були попередньо сформовані запитання та можливі альтернативи відповіді. І люди відповідно могли собі обирати з поміж тих варіантів щось більш актуальне. Це було поквартирне опитування, коли наші інтерв’юери ходили від квартири до квартири відповідно до спеціальної інструкції, правил. Зокрема, у них прописане визначене сегментування міста, області. Тому вибірка було репрезентативна за статтю, за віком, за типом поселення. Щодо останнього, то ми представили і обласний центр, малі міста Львівської області та села. Тобто наші працівники виїжджали на місце та проводили опитування вдома у респондентів, так зване стандартизоване інтерв’ю «обличчям до обличчя» в оселі респондента.

Перш за все, якщо говорити про проблеми, то ми їх розділили на дві категорії. Перша – ті проблеми, які більш важливі для усієї України. Друга – ті, що важливіші для кожного, хто безпосередньо стикається  з ними.

«Які проблеми, на Вашу думку, є найбільш важливими для України?»

Щодо першої категорії, то результати опитування свідчать про те, що країну загалом турбує війна на Сході – 89,3% респондентів. На другому місці опинилась боротьба з корупцією у владі, мабуть,  у силу тих скандалів довкола цієї теми – 51,3%. Третю сходинку посіла тема, яка вже давно не було у топ-трійці, підвищення тарифів на комунальні послуги – 32,5%. Тож загальна картина виглядає так:

  1. Військовий конфлікт на сході України – 89,3%
  2. Хабарництво і корупція у владі ­– 51,3%
  3. Підвищення тарифів на комунальні послуги – 32,5%
  4. Виїзд за кордон в пошуках роботи громадян України – 27,5%
  5. Підвищення цін на основні групи товарів – 22,2%
  6. Хабарництво і корупція в закладах охорони здоров’я та освіти – 12,2%
  7. Недостатній рівень медичного обслуговування – 12,2%
  8. Зростання злочинності, недостатня безпека – 9,3%
  9. Недостатня якість освіти – 4,3%
  10. Інше – 3,4%
  11. Важко сказати – 0,8%

Якщо подивитись на зріз за віковим та типом поселення, то ми прийшли до цікавих висновків. Виявляється, що у топ-трійку в окремих категоріях потрапляє масова міграція населення з країни. І ця проблема найбільше актуальна для молоді та мешканців сіл. Тобто ми з’ясували, що попри низькі заробітки у селах, для людей більше турбує проблема з виїздом за кордон.

«Які проблеми, на Вашу думку, є найбільш важливими для Вас особисто?»

Трошки інша картина склалась за підсумками отриманих відповідей на питання щодо особистих проблем. Статистика свідчить про те, що найбільше львів’ян турбує нестача коштів.  зокрема, на першому місці опинилась проблема щодо підвищення тарифів на комунальні послуги.  З невеликим відривом на другій сходинці визначили підвищення цін на основні групи товарів. І тільки на третьому місці військовий конфлікт на сході України. Тож загальна картина виглядає так:

  1. Підвищення тарифів на комунальні послуги – 66,2%
  2. Підвищення цін на основні групи товарів – 61,2%
  3. Військовий конфлікт на сході України – 45,5%
  4. Хабарництво і корупція у владі – 22,9%
  5. Недостатній рівень медичного обслуговування – 22,6%
  6. Виїзд за кордон в пошуках роботи громадян України – 16,7%
  7. Хабарництво і корупція в закладах охорони здоров’я та освіти – 11,9%
  8. Інше – 7,3%
  9. Зростання злочинності, недостатня безпека – 5,7%
  10. Недостатня якість освіти – 5,0%
  11. Важко сказати – 1,1%.

Підсумовуючи розмову з Гал-інфо Наталія Зайцева-Чіпак пояснила, для чого Центр вивчення громадської думки "Соціоінформ" провів опитування.

«Ми намагаємось щороку, або й двічі на рік, робити подібні опитування. Мета тут чутка – розуміти, як розвивається ситуація в динаміці, які зміни стались в області. До того ж, вже наближаються вибори, тому ми намагались розповісти, що відбувається на Львівщині. Саме тому ми вирішили з’ясувати позицію львів’ян», – розповіла Наталія Зайцева-Чіпак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ