Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Хто інвестує у криптовалюти, той «наривається» на великі ризики, – голова НБУ

Голова НБУ Яків Смолій не має у своєму портфелі криптовалют. «Той, хто у них інвестує, «наривається» на дуже великі ризики», – про це на прес-конференції у Львові заявив голова НБУ Яків Смолій сьогодні, 13 квітня.

«Особисто я не інвестував у криптовалюти. Я до них ставлюся…, не хочу сказати, що негативно… Я не вважаю, що їх треба закривати», - сказав Яків Смолій.  

За його словами, у криптовалюти є дві складові. Насамперед криптовалюти в основному побудовані не технології блокчейн. Це те, що стало популярним останні роки. Ці IТ-технології можна застосовувати і в інших галузях, в інших прикладних системах, що відкриває для них широкі можливості в майбутньому.

Що ж до криптовалюти як фінансового активу, то Яків Смолій сказав, що він особисто не інвестував у такий актив.

Зокрема, голова НБУ зазначив: «НБУ висловив свою позицію: ми не визнаємо це платіжним засобом, тому що відсутній єдиний емісійний центр, і нема можливості обміняти валюту. Так є курс, але він дуже волатильний, і той, хто інвестує у криптовалюти, він «наривається» на дуже великі ризики.

Світові регулятори приймають певні рішення, ми також слідуємо за ними. Якщо інвестор придбав цей інструмент, він насамперед повинен бути легалізованим та ідентифікованим. Інвестор повинен сплати податки, якщо він на цьому заробив. Цей інструмент не повинен бути засобом відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом. Регулятором може виступати біржа, як площадка обміну...  Я не маю у своєму портфелі криптовалют».   

Довідка (Вікіпедія).

Блокчейн, тобто ланцюжок блоків транзакцій (англ. Blockchain, Block chain від block — блок, chain — ланцюг) — розподілена база даних, яка підтримує перелік записів, так званих блоків, що постійно зростає. База захищена від підробки та переробки. Кожен блок містить часову мітку та посилання на попередній блок хеш дерева.

Така розподілена база даних закладена в основу криптовалюти Біткоїн (вона була описана 2008 і реалізована 2009 року), де слугує бухгалтерською книгою для всіх операцій. Таку базу називають Блокчейн.

У квітні 2017 року в ЗМІ з'явилася інформація, що Україна планує перевести державні дані у блокчейн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ