Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп схвалив продаж 32 винищувачів F-35 Польщі

Адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила продаж 32 найсучасніших американських винищувачів F-35 ключовому союзнику НАТО Польщі.
Трамп схвалив продаж 32 винищувачів F-35 Польщі

Оцінена у 6,5 мільярда доларів угода потребує схвалення Конгресу, щоб набути чинності. Очікується, що Конгрес підтримає рішення, - передає Радіо Свобода.

Варшава постійно збільшує витрати на оборону відтоді, як Росія анексувала Крим у 2014 році і почала підтримувати сепаратистів на сході України.

Висловлюючи своє занепокоєння таким розвитком подій, Польща також попросила Вашингтон створити постійну військову базу на своїй території. У червні Сполучені Штати Америки погодилися розмістити у Польщі додатково ʺблизько 1000ʺ військовослужбовців, щоб сприяти владі цієї країни у протистоянні посиленню загроз із боку Росії.

Упродовж останніх кількох років близько 4500 американських військовослужбовців були розміщені в Польщі на основі ротації у відповідь на анексію Росією українського Криму в 2014 році і військову підтримку Москвою бойовиків на сході України.

НАТО окремо розмістило близько 1200 військовослужбовців в Польщі в 2017 році в рамках своїх зусиль щодо посилення стримування загроз із боку Росії в Східній Європі. Альянс нещодавно також погодився інвестувати 269 мільйонів доларів для підтримки збройних сил США в Польщі. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що угода між США і Польщею від 12 червня ʺповністю відповідає міжнародним зобов’язанням НАТОʺ.

Минулого року Польща запропонувала витратити 2 мільярди доларів на розміщення постійної бронетанкової дивізії США у складі 10-15 тисяч військовослужбовців для посилення свого захисту від Росії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ