Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп сподівається на "більшу чесність" від Зеленського та України

Глава Білого дому Дональд Трамп заявив, що українське державне керівництво має бути щирим щодо корупції всередині власної країни, оскільки це породжує сумніви щодо доцільності виділення допомоги США в подальшому.

Про це він заявив у кулуарах 74-ї сесії Генасамблеї ООН у понеділок у відповідь на запитання, що він скаже Президенту України про Джо Байдена і його сина, повідомив американський державний телеканал C-Span, передає Укрінформ.

"Ми хочемо щирості, коли ми маємо справи з (іноземною – ред.) країною, ми хочемо щирості. І я думаю, що з новим президентом України ми побачимо більше щирості в Україні. І це те, чого ми прагнемо", - наголосив президент США.

У цьому зв'язку він підкреслив, що коли Сполучені Штати підтримують іноземну державу, то хочуть, щоб вона була чесною. "Дуже важливо говорити про корупцію. Якщо ми не говоримо про корупцію, чому ми повинні давати гроші країні, яка, на вашу думку, є корумпованою", - наголосив Трамп.

Він підкреслив, що одна з причин, чому в Україні був обраний новий президент, пов'язана з тим, що необхідно покласти край корупції.

Трамп також назвав скандал навколо його телефонної розмови з президентом Зеленським і звинувачень щодо тиску на українське керівництво "полюванням на відьом, яке роздмухують демократи". У цьому зв'язку Трамп укотре звинуватив родину Байденів, що вони начебто мали мільйонні оборудки з Україною та мільярдні – з Китаєм. І тому, за словами Трампа, ексвіцепрезидент США Джо Байден начебто хотів від українського уряду усунути генпрокурора, який вів розслідування проти Гантера Байдена.

Минулого тижня стало відомо про скаргу так званого викривача з числа співробітників розвідки, які опрацьовують зарубіжні комунікації Білого дому. Він, зокрема, повідомив своєму керівництву, що під час розмови Трампа з іншим "іноземним лідером" (якого американські ЗМІ встановили як президента Зеленського) президент США зробив неприпустиму "пропозицію". За даними медіа, це могло стосуватися тиску на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на наступних виборах президента США. Це може вважатися закликом до іноземної держави втрутитися у виборчу кампанію в Сполучених Штатах.

Згодом газета The Wall Street Journal повідомила, що Трамп "принаймні вісім разів закликав Володимира Зеленського співпрацювати з його особистим юристом Руді Джуліані в цьому розслідуванні". Сам же Джуліані під час інтерв'ю CNN заплутався настільки, що спочатку заперечив, а потім чітко визнав, що вимагав у представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Байдена.

Тим часом, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що президент Трамп не чинив жодного тиску на Зеленського під час їхньої телефонної розмови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ