Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трьом керівникам ініціативних груп руху "Український вибір" повідомлено про підозри

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя повідомила про підозри трьом керівникам ініціативних груп громадського руху "Український вибір" за фактом участі в організації та проведенні незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя.
фото - СБУ

Про це інформує пресслужба кримської прокуратури.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що представники Всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу», який до 2016 року мав назву «Український вибір», сприяли окупації Кримського півострову.

Зокрема, двоє підозрюваних, будучи керівниками ініціативних груп цього громадського руху, належали до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». Один із підозрюваних очолював територіальний підрозділ цього НЗФ, інший - був керівником окремого підрозділу «самооборони» під назвою «Слов’янський щит».

Вказані громадяни України виконували протиправні накази «ватажків» зазначеного формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим. Зокрема вони були спостерігачами на «дільницях» у складі незаконних виборчих комісій. Також підозрювані забезпечували охорону дільниць і безперешкодне проведення «референдуму» у місті Севастополь.

Ще один із керівників відокремленого підрозділу громадського руху  «Український вибір», що також діяв у м. Севастополі, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Російською Федерацією та проведення незаконного «референдуму».

Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України.

Це також підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз.

Пізніше представники держави-окупанта нагородили підозрюваних медалями «За повернення Криму».

Наразі триває досудове розслідування.

Нагадаємо, як повідомляло раніше Гал-інфо, Служба безпеки України здійснила обшуки в офісах Всеукраїнського громадського руху "Український вибір - Право народу", лідером якої є Віктор Медведчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ