Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Три дні у Львові триватиме форум про проблеми розвитку профтех освіти

У Львові стартував триденний форум з акцентом на розв'язання проблем розвитку професійно-технічної освіти. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

«Партнерство освіти, бізнесу та влади заради відновлення та розвитку України: місія (не) здійсненна» – під такою назвою напередодні у Львові розпочав роботу триденний форум з акцентом на розв'язання проблем розвитку професійно-технічної освіти.

Серед його учасників представники Міносвіти та Мінекономіки, ВРУ, посольств, міжнародних організацій та проєктів, а також українського та міжнародного бізнесу. Окрім того, керівники обласних департаментів освіти та територіальних громад, закладів професійної та загальної середньої освіти, громадських організацій.

Ключова ідея форуму – створити діалоговий майданчик для посилення співпраці всіх учасників системи кар`єрного супроводу, а саме закладів профтехосвіти, шкіл, обласних державних адміністрацій, місцевої влади  і бізнесу для того, щоб підвищити престижність професійної освіти. Головними організаторами заходу є швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE) та Міністерство освіти і науки України.

У програмі форуму 5 панельних дискусій: 

  1. «Зв'язок освіти з ринком праці: місія (не) здійсненна?»

  2. «Підтримка реформи професійно-технічної освіти в Україні. Презентація напрямку «DECIDE: ПРОФТЕХ».

  3. «Як бізнес, влада та професійно-технічні навчальні заклади можуть співпрацювати: практичний досвід».

  4. «Підтримка профтехосвіти в Україні під час війни з фокусом на післявоєнне відновлення. Візія міжнародних програм та організацій».

  5. «Профорієнтація – ключовий елемент реформи профільної середньої освіти. Як будувати партнерство між громадами, профтехами та школами?».

«Найперше, що є у нашому плані реформи профтехосвіти, – це дерегуляція. Ми у Міністерстві освіти віримо у те, що коли у нас класний директор і нього є свобода дій та ресурси, то цього достатньо, щоб заклад профтехосвіти динамічно розвивався. З іншого погляду, збільшення свободи має бути підкріплено збільшенням ресурсів. І нам потрібно прийняти той факт, що доведеться достатнього довго – 10 чи 20 років – постійно інвестувати в інфраструктуру профтехосвіти. Тоді ми побачимо ефект – сучасні професійні заклади», - зазначив заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку Дмитро Завгородній.

За словами Дмитра Завгороднього, загальний бюджет професійної освіти в Україні цьогоріч становить близько 16 млрд грн. Це достатньо велика сума, відтак можна говорити про його оптимізацію, яка потребує швидких і сміливих рішень.

«Профтехосвіті бракує інноваційності. Ми питаємо, які ви хочете навчально-практичні центри, кожен другий – це кухня. Якщо взяти кухарів, автослюсарів та зварювальників – це буде 80 %. Цьогоріч було тільки дві чи три заявки на майстерню операторів дронів, стільки ж – на обслуговування сонячних панелей. Закликаю владу на місцях працювати з міністерством як одна команда і ставити на директорські посади в профтехосвіті ініціативних людей зі стратегічно-інноваційним баченням», – додав він. 

Заступник голови Львівської ОДА Олександр Кулепін, зазначив, що з погляду розвитку професійної освіти на Львівщині, один з головних викликів – це питання про те, як поєднати бізнес і профтехи.

«По-перше, ми маємо готувати кадри, які потрібні ринку. По-друге, я переконаний, що бізнес, який співпрацюватиме з тим чи іншим закладом професійної освіти, ніколи не дозволить готувати фахівця низької якості чи навчати його на обладнанні, яке вже застаріло 10 років тому. Навпаки, сам бізнес буде надавати закладу якісне обладнання. Ми вже маємо такий  досвід під час створення навчально-практичних центрів. Понад все, ми хочемо, щоб в наглядових радах закладів профтехосвіти був якомога ширше присутній бізнес, щоб разом задавати стратегію і тон розвитку цих закладів. І ми плануємо цьогоріч звести бізнес і профтехи (у розрізі кластерів), щоб налагодити і розвинути цей зв'язок», - додав Олександр Кулепін.

Олександр Кулепін поінформував, що на Львівщині працюють над тим, щоб в регіоні був представлений південнокорейський бренд «Hyundai», надавши сучасне обладнання для навчальних автомайстерень. Він не виключив, що для формування сучасних брендів доведеться об'єднувати заклади професійної освіти, особливо ті, де дублюються професії. Це дозволить концентрувати ресурси і підвищить ефективність управління.

«Ми були одні з перших в Україні, хто створив наглядові ради в закладах профтехосвіти. При цьому ми намагаємося робити все для того, щоб ці наглядові ради були активними і дієвими. На сьогодні у нас вже багато прикладів, коли бізнес допомагає створювати навчально-практичні центри чи надає свою виробничу базу для навчання тим новим практикам і технологіям, які щораз з'являються  у тій чи іншій бізнесовій сфері. Завдяки цьому наші учні та майстри виробничого навчання мають можливість, так би мовити, йти в ногу з технологічними новаціями», - підкреслив директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска.

Пан Олег додав, що подальший розвиток співпраці між бізнесом і профтехосвітою також є викликом і з огляду на те, що для відбудови нашої країни потрібно буде мати добрих фахівців, які володіють сучасними технологіями. Саме тому велика частина діяльності департаменту освіти і обласної адміністрації загалом спрямовані саме на те, щоб залучати сучасний   вітчизняний і закордонний бізнес до розвитку професійно-технічної освіти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ