Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Три жовківські храми успішно оцифрували

На Львівщині продовжують оцифровувати пам’ятки архітектури на випадок руйнувань через російські ракетні обстріли.
Фото - ЛОДА

Цього тижня стало відомо, що три жовківські храми відтепер також мають власні 3D-моделі. Йдеться про церкву Пресвятого Серця Христового, церкву святого священномученика Йосафата та костел святого Лаврентія, повідомляє ЛОДА. 

Сканували святині за фінансової підтримки інституту «Polonika» та швейцарської фундації «Aliph Foundation» у межах проєкту #SaveUkrainianHeritage.

«Працювати з об’єктами культурної спадщини завжди цікаво, бо ніколи не знаєш, на що можеш натрапити і які цікавинки віднайдеш. До прикладу, у церкві Серця Христового ми були здивовані побачити фрески не лише на релігійну, але й національну тематику. Зачаровані, ми повертались розглядати їх по кілька разів. А у костелі святого Лаврентія, щоб відсканувати горище, нам довелося підніматися вгору дуже вузьким проходом, – це трішки лячно і незвично, але цікаво», – зазначив співзасновник компанії «Skeiron» Андрій Гривняк. 

Кожній із трьох відсканованих святинь фахівці присвятили по два дні роботи: встановлювали півтори-три сотні скануючих станцій, знімали від двох до чотирьох тисяч фотографій, залежно від специфіки та деталізованості храмів.

Наразі у Жовкві скайронівці більше не планують оцифровувати нових об’єктів.

«Найважливіші пам’ятки вже мають свої 3D-копії – раніше були оцифровані: Жовківська синагога, Жовківський замок та церква Пресвятої Трійці, яка внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Тепер цей перелік збільшився ще на три храмами: костелом святого Лаврентія, церквами Пресвятого Серця Христового та святого священномученика Йосафата. Натомість у списку маємо багато цінних пам’яток інших населених пунктів Львівщини і навіть інших областей України», – підкреслив співзасновник компанії «Skeiron» Юрій Преподобний.

Компанія показала як виглядають 3D-моделі нещодавно оцифрованих святинь:

Церква Пресвятого Серця Христового.

Костел Святого Лаврентія.

Церква святого священномученика Йосафата.

Від початку повномасштабної війни компанія «Skeiron» оцифрувала 35 архітектурних пам’яток Львівщини. Зараз фахівці працюють над створенням 3D-моделей для ще 10-ти об’єктів. 

Додамо, церква Серця Христового у Жовкві була відсканована на прохання департаменту архітектури Львівської ОВА, а костел Святого Лаврентія та церкву священномученика Йосафата – на замовлення інституту «Polonika».

Нагадаємо, у липні компанія «Skeiron» відсканувала церкву Святого Архістратига Михаїла, що в Підберізцях, споруджену знаменитим львівським архітектором Іваном Левинським, прикрашену зсередини розписами геніального Модеста Сосенка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ