Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Триває реставрація давніх розписів Михайлівської церкви в Ісаях

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/6
У середу, 28 серпня, в селі Ісаї, що на Самбірщині, відбулась виїзна науково-реставраційна рада. Про це повідомляє Львівська ОВА.

Дискусійні питання, які обговорювали члени ради, стосувалися робочих питань, які виникли в ході робіт на об’єкті, збереження пошкоджень від шрапнелі часів Першої світової війни; монтажних робіт зі встановлення сходового маршу на хори, встановлення іконостаса після завершення реставрації, питання музеєфікації пам'ятки.

Детальніше про хід реставрації розповів художник-реставратор вищої категорії, який з колективом працює на об’єкті, Олег Рішняк.

«Минулого року зображення в центральній частині цієї церкви навіть не проглядалися через щільні шари кіптяви та забруднень. Ми ще можемо бачити ці забруднення на «вітрилах» і в нижній частині, але роботи там ще тривають. Також бачимо наскільки вдалося все укріпити, видалити шари бруду, відкрити  автентичну колористику. Виконуючи естетичну реінтеграцію малярства, ми керувались принципами наукової реставрації: тонували  живопис задля збереження естетичної цілісності художнього твору та уникали відтворення та реконструкцій втрачених елементів стінопису», — розповідає Олег Рішняк.

Цьогоріч до реставрації стінописів залучили кращих студентів-реставраторів Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. 

«Важливо, щоб талановита молодь мала змогу практикуватися, відточувати свої вміння, навички; аби студенти знали, що таке реставрація великого сакрального об’єкта, розуміли наскільки це відповідально. Бо йдеться насамперед про формування нового покоління реставраторів», — каже директорка обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько. 

Закріплювали свої знання із реставрації живопису студентки п’ятого курсу: Діана Юр, Катерина Гук, Анна Гасюк.

«Ми сумнівалися, чи будемо реставраторами до того, як приїхали сюди. Після об’єкту думка про реставрацію кардинально змінилася і тепер є впевненість, що ти хочеш робити в житті. Я планую залишитись в реставрації — мені це дуже сильно подобається, особливо, коли ти бачиш завершені етапи роботи, то виникає великий захват від того, що ти це сам робиш. Тому я впевнена, що залишусь в реставрації, а цей досвід пам'ятатиму все життя», — ділиться враженнями від практики Анна Гасюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ