Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

“Це політиканство”, — Ярослав Рущишин про підвищення мінімалки

Від сьогодні, згідно з Законом «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 822-ІХ, який парламент ухвалив на позачерговій сесії 25 серпня 2020 року, мінімальна заробітна плата становить 5 тис. грн на місяць.

В Офісі президента також нагадали, що підвищення "мінімалки" з вересня поточного року є першим етапом, другим стане її підвищення з 2021 року до 6 тисяч гривень, а протягом 2021 року мінімальна зарплата має зрости до 6,5 тисяч гривень. Додамо, що до підвищення мінімальна зарплата у держбюджеті 2020 становила  4723 грн.

Гал-інфо поспілкувалося з Ярославом Рущишиним, народним депутатом "ГОЛОСу", секретарем комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, фракція якого не підтримала це рішення під час голосування. 

Своє рішення не підтримувати ініціативу у "Голосі" аргументували так: 

Ініціатива влади насправді не стосується підняття зарплат. Ідеться, перш за все, про підняття податків, зокрема для малого бізнесу, який більше за всіх постраждав і страждає від карантину.

Після ухвалення закону зросте єдиний податок для ФОПів другої групи — з нового року вони будуть платити на 256 грн більше щомісяця. Окрім цього одразу зросте єдиний соціальний внесок, спочатку на 61 грн, а вже через рік він буде на 390 грн більшим.

Зросте також податок на нерухомість. Так, за квартиру розміром 100 кв. метрів кожен громадянин заплатить більше на 766 грн. Зросте туристичний збір, збір на паркування, судовий збір, податок на доходи та військовий збір. Одразу після прийняття закону штраф для бізнесу за неналежне оформлення працівника зросте на 8 300 грн. Через рік ця сума буде становити близько 50 тис. грн. І все це враховуючи досі нереформовану податкову.

Це також закон про скорочення робочих місць. Тому що вже з вересня утримання одного робочого місяця на мінімалці стане на 338 грн на місяць дорожчим для роботодавця, а через рік — на 2168 грн.

Як ви оцінюєте підвищення заробітної плати?

Ми усі хочемо, аби українці заробляли більше, але збільшення “мінімалки” не допоможе. Збільшення “мінімалки” на сьогодні — це, насамперед, підняття податків та зборів, зростання податку на нерухомість, знищення робочих місць.

Зазвичай у світі підвищують мінімальну зарплату, якщо продуктивність праці зростає, однак у нас такого росту поки немає.  Тим більше, що замість того, аби підтримати роботодавця у час кризи і пандемії та зберегти робочі місця, як роблять зараз уряди розвинених країн, вливаючи мільярди у свої економіки, ми ще більше його добиваємо. 

Робоче місце здорожчується, також дорожчають усі виплати, прив'язані до мінімальної заробітної плати. Якби це робили не в часи пандемії, це був би просто наступний крок до легалізації заробітних плат, бо багато людей працювало на мінімальній зарплаті і отримували ще додаткові виплати у вигляді премії або “у конверті”.  Коли це проводив уряд Гройсмана, підвищення було аргументовано. 

" Нагадаємо, наприкінці 2016 року уряд Гройсмана вирішив підняти мінімалку удвічі й заклав у бюджет 2017 року її зростання з 1600 до 3200 грн з 1 січня. Вже у лютому того року споживчі ціни зросли на понад 14%, а ціни у промисловості — майже на 39%. Впродовж року ситуація дещо стабілізувалася, не в останню чергу завдяки жорсткій політиці Нацбанку для приборкання інфляції.

Наскільки це обґрунтоване рішення саме зараз? 

Це політиканство. У провладної більшості та уряду немає добрих повідомлень для народу,  однак треба щось сказати. Підняття “мінімалки” сприймається людьми як підняття реальної заробітної плати, але це не так.  За добрим повідомленням ховається не надто добра справа  — величезний тиск на роботодавця, якому зараз і так вкрай важко, а це потягне за собою звільнення людей і перехід в тінь.  

Чи є у держави гроші для підвищення виплат? 

Влада каже, що в держави гроші є.  Можливо, але піднімається мінімальна заробітна плата не для державних працівників, а для всіх. Якщо ви хочете підняти заробітну плату у ринковий спосіб, то піднімайте, перш за все, державним службовцям та службовцям місцевого самоврядування. Оскільки багато людей задіяні на державній службі,  це б суттєво вплинуло і на комерційний ринок, та стимулювало інших роботодавців підвищувати заробітну плату, а працівників держслужби — піднімати свій рівень кваліфікації. Ми усі в ринкових умовах і це була б нормальна ринкова регуляція заробітної плати, а не адміністративний батіг від влади — змусити всіх. 

Аби українці гідно заробляли, у нас має кишіти роботодавцями, бо збільшення роботодавців само по собі приводить до збільшення попиту на робочу силу. Своїм же рішенням про підвищення “мінімалки” влада вбиває роботодавця, відповідно люди або будуть тікати в тінь, або будуть ставати на біржу. Замість створення привабливих умов для бізнесу та інвесторів, влада подає їм чіткий сигнал: “Виїжджате звідси, вам тут не раді”. 

Чи вплине підвищення заробітної плати на ціни? 

Можливо і ні, бо це період пандемії,  і люди витрачають гроші на щось трохи інше,  ніж за звичних умов.  Якби підвищували у звичайний період,  то таке збільшення грошової маси мало б вплив на ринок. Зараз без детальних макроекономічних розрахунків важко сказати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ