Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: ЦІкаві факти з життя патріарха Йосипа Сліпого
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

ЦІкаві факти з життя патріарха Йосипа Сліпого

127 років тому - 17 лютого 1892-ого - народився Йосип Сліпий.

Цікаві факти з біографії патріарха, спогади його родичів та коментарі релігієзнавців 

  • Юний Йосип, навчаючись у Тернопільській гімназії, так захоплювався філософією, що як потім сам пригадував, “ревно плакав”, коли читав Сократа.
  • Перша зустріч Йосипа Сліпого із Андреєм Шептицьким відбулась саме у гімназії. Під час візиту до школи митрополит запам'ятав Йосипа як дуже розумного і кмітливого хлопця, який відповів на складне богословське питання про сопричастя святих. Митрополит був вражений, що такий молодий хлопець знає відповідь.
  • Саме Шептицький висвятив Сліпого у 1917-ому, вислав на навчання до Австрії та обрав ректором Богословської академії. Митрополит Андрей мав не лише особисту приязнь до Сліпого, а й бачив його таким, що ніколи не відступить від прийнятого рішення.
  • Дослідники біографії відзначають, що Сліпий був різкою і категоричною людиною, сучасники пригадували, що тих, хто на його думку, не проявляв достатньо кмітливості, владика називав “гусячою головою”, а внучата племінниця Дарія зазначала, що навіть у листах до її мами наказував, аби вона уважніше читала те, що він їй пише із заслання.

“В обставинах, які йому довелось пережити, в обставинах нищення свідомої церкви, коли треба було залишатися твердим як криця, риси Сліпого виявились рятівними ”, - каже релігієзнавець Олег Турій.

  • З приходом других совітів у 1944-ому Йосипу Сліпому пропонували очолити Київську митрополію в православній церкві.
  • Через рік - у 1945-ому - його заарештували. Вперше. Далі було ще три вироки, які каральна машина НКВД озвучувала один за одним щойно попередній термін ув’язнення добігав до кінця. Сліпий був політв’язнем номер один у радянському союзі, була установка не випускати його за жодних обставин.
  • Загалом Йосип Сліпий провів на засланні - 18 років. Він вийшов на волю у 70-річному віці.
  • Як пригадував сам патріарх, найбільше йому докучали довгі і часті етапи, у яких довелось переїжджати сотні кілометрів холодної тайги. Поїзд на тижні, а деколи і місяці залишали на бічних перонах без обігріву, нормальної їжі та будь-яких ліків. Навіть у вбиральні за спиною стояв конвоїр.
  • Внучата племінниця Ольга Двуліт у 16 років поїхала з матір'ю на відвідини владики у Потьму в Мордовії.

В нас був медівник загорнутий у папір, я ті клаптики паперу відривала і вони писали хімічним олівцем. Що мама запитувала, блаженніший відповідав. Я ті записки дрібнила на маленькі шматочки, клала в рот, пережовувала і бігала в туалет випльовувала. Тобто, то фактично була не розмова а переписка, яка тривала три години”, - розповідає Ольга Двуліт.

  • На засланні владиці вдавалось проводити служби Божі та висвячувати священиків, і навіть одного єпископа - Василя Величковського, який згодом очолив греко-католицьку церкву.
  • Сліпий знав літургію на пам”ять. Сестри надсилали йому родзинки, аби він робив вино для богослужінь.
  • Після звільнення Сліпий ще понад 20 років очолював греко-католицьку церкву із Риму, оскільки в Україну повертатись йому було заборонено.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ