Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціна Brent встановила черговий антирекорд

Як повідомили на Facebook-сторінці Нафтогаз України, ціна Brent встановила черговий антирекорд - впала до мінімальних показників у ХХІ столітті
Інфографіка: Федерація роботодавців нафтогазової галузі

22 квітня о 7:30 ранку ціна нафти марки Brent на Лондонській біржі впала до 15,99 $ за барель, чим встановила антирекорд у поточному столітті. Останній раз ціна падала нижче 16 доларів у далекому 1999 році.

Ціна WTI, яка у останній день торгів травневими ф’ючерсами була від’ємною, спочатку стабілізувалася в районі 13,75 $, а потім почала знижуватись. Мінімум червневого контракту становив 10,34 $. За даними Bloomberg, станом на 14:00 ціна нафти марки Brent становить 19,75 $ за барель, а WTI – 11,57 $.

Ціна нафти марки Urals також пробила найнижчу позначку у ХХІ столітті: 8,48 $ за барель (станом на 12:13, 21 квітня). Аналогічна ціна була у 1998 році.

Також слідом за іншими марками значно здешевшала Arab Lite, яка станом на 6:11, 22 квітня коштувала 17,66 $ за барель.

Для пошуку виходу з кризової ситуації ОПЕК+ провели екстрену відеоконференцію, яку проігнорували представники РФ. В якості дії для стабілізації цін на ринку, Алжир (головує у ОПЕК+ в 2020 році) запропонував терміново розпочати зниження видобутку, не чекаючи 1 травня (як було узгоджено попередньо).

Виконавчий директор МЕА Фатіх Тіроль також закликав ОПЕК+ негайно знизити об’єми видобутку нафти, проте наголосив, що цей крок не відновить баланс ринку через масштаб кризи. МЕА запропонували на розгляд ОПЕК+ три кроки для поліпшення ситуації:

- крім запропонованого термінового скорочення видобутку слід розглянути більш глибоке скорочення;
- фінансовим органам влади країн-членів ОПЕК+ ввести заходи з попередження коливань ринкових цін;
- країнам, що мають стратегічний запас нафти допомогти вивести надлишок з ринку.

Ситуація з цінами сьогодні – це результат відсутності віри інвесторів в балансування попиту та пропозиції на ринку нафти.

Якщо всі можливі дії для подолання кризи будуть виконані у найближчий час, за самим позитивним сценарієм у ІІІ кварталі поточного року попит на нафту все ще залишатиметься нижчим, за пропозицію, що не призведе до різкого здорожчання енергоресурсу.

Низькі ціни на нафту призведуть до зниження інвестиційної привабливості, відповідно, зменшення інвестицій.

Це, в свою чергу призведе до зниження економічної активності та зменшенню кількості робочих місць у галузі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ