Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціни на нафту зростають через конфлікт між Іраном та Саудівською Аравією

Світові ціни на нафту в понеділок почали зростати на тлі політичної напруги на Близькому Сході, де Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном. Конфлікт між країнами викликала страта шиїтського духовного діяча шейха Німра аль-Німра, якого саудівська влада звинуватила у зв'язках з екстремістами.

Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням в лютому на лондонській біржі ICE додали з вечора неділі майже 2,5%. Наразі вони коштують 38,2 долара за барель, а на піку зростання їхня ціна сягала 38,5 доларів.

Нафта марки WTI на Нью-йоркській біржі піднялася на 2% і на максимумі досягла 38,4 долара за барель, однак станом на ранок понеділка її ціна знову опустилася нижче 38 доларів.

У результаті коливань цін на нафту російський рубль дещо покращив свої позиції щодо американського долара та євро.

Розрив відносин

Шейх Німр аль-Німр і 46 інших представників шиїтської меншини в Саудівській Аравії були страчені в суботу. Їх звинуватили в тероризмі.

У відповідь натовп демонстрантів напав на саудівське посольство в Тегерані і влаштував там погром. Саме цей інцидент, за словами міністра закордонних справ Саудівської Аравії Аделя аль-Джубейра, і став причиною розриву дипломатичних відносин з Іраном.

Він також попередив, що всі іранські дипломати мають залишити Саудівську Аравію протягом 48 годин. Ер-Ріяд також відкликає своїх дипломатів з Тегерана.

Держдепартамент США висловив жаль через страту шиїтського богослова в Саудівській Аравії: за словами представників американського дипломатичного відомства, дії саудівської влади можуть загострити ситуацію на Близькому Сході.

Вашингтон закликав Ер-Ріяд поважати думку опозиції і критику на свою адресу.

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Федеріка Могеріні закликала шиїтів і сунітів регіону не йти на загострення відносин.

Втручання у внутрішні справи

Саудівська Аравія заявила про те, що всі звинувачення проти неї є втручанням у її внутрішні справи.

Адель аль-Джубейр наголосив, що Ер-Ріяд не дозволить Ірану підривати безпеку у Саудівській Аравії. Він звинуватив Тегеран у "розповсюдженні зброї та підтримці терористичних осередків у регіоні".

"В історії Ірану є багато прикладів негативного втручання та ворожості щодо справ арабів, які завжди супроводжувалися руйнуваннями", - відзначив саудівський дипломат.

На іранському державному телеканалі у понеділок була оприлюднена заява, у якій Тегеран заявив про намагання Ер-Ріяда використати інцидент з саудівським посольством задля посилення міжнародної напруги.

Речник іранського МЗС відзначив: "Саудівська Аравія бачить сенс свого життя у поширенні криз та конфліктів й прагне вирішувати всі свої внутрішні проблеми за рахунок їхнього розповсюдження назовні".

"Божа кара"

Напередодні лідер ліванського радикального шиїтського угруповання "Хезболла", яку підтримує Іран, шейх Хассан Насралла звинуватив Саудівську Аравію в спробі розпалити громадянську війну між мусульманами і закликав своїх послідовників не потрапити в цю пастку.

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що на політиків Саудівської Аравії чекає "божа кара" за страту шиїтського проповідника.

Він назвав Німра аль-Німра мучеником, який "не закликав людей братися за зброю і не брав участі у змовах", а лише критикував дії влади.

На думку аятоли, проповідника-шиїта стратили за опозиційні погляди до політики саудівської влади, яка сповідує сунітський напрям в ісламі.

Погром у саудівському посольстві

У суботу натовп в іранській столиці, який вийшов на протести проти страти Німра аль-Німра, прорвався на територію посольства Саудівської Аравії і влаштував там погром.

Мітингувальники закидали будівлю дипмісії камінням і "коктейлями Молотова", через що частина будови загорілася. Пізніше загони поліції змогли витіснити натовп.

За словами іранської влади, близько 40 учасників заворушень арештували.

Популярного шиїтського богослова Німра Бакр аль-Німрав Саудівській Аравії, якого звинуватили в причетності до терористичної діяльності, стратили у Саудівській Аравії у суботу. Разом з ним стратили ще 46 людей, яким інкримінували співпрацю з екстремістським угрупованням "Аль-Каїда".

Протести проти страти проходили і у самій Саудівській Аравії, а також в Іраку, Бахрейні та кількох інших країнах.

Шейх Німр аль-Німр брав активну участь в антиурядових протестах у Саудівській Аравії в період "арабської весни". Його заарештували у 2012 році.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ