Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цьогоріч на Львівщині площі під гречкою зростуть ще на 22%

Збільшення площ відбудеться вдруге після минулорічного зростання більш ніж на 60%.
фото ілюстраційне

Як інформують у Львівській ОДА, в 2022 році в області зібрали майже 7,5 тис. тонн гречки. Це вдвічі більше ніж торік. Найбільший за всю історію незалежності України врожай гречки в області вдалось зібрати завдяки поєднанню двох факторів: зростання врожайності на 23% до 12,3 ц/га та збільшення посівних площ на 62% до 7,3 тис. га.

«Стимулом для розширення площ під гречкою стала зміна ринковою кон’юнктури. Раніше на ринку України значну частину пропозиції складала імпортна гречка. Торік обсяг імпорту скоротився, внаслідок чого ціни суттєво зросли. Львівські виробники одразу відреагували на звільнення цієї «ніші» і ще в минулому році встигли розширити площі. У цьому році ми сподіваємось побачити чергове зростання обсягів виробництва за рахунок більших площі та кращої врожайності», -  розповідає Тетяна Гетьман, директорка департаменту АПР.

Професійним вирощуванням гречки в області займаються близько 150 аграріїв. Як повідомила Тетяна Гетьман, департамент цього року і надалі стимулюватиме виробників збільшувати площі під гречкою через Комплексну програму підтримки аграрного сектору регіону, яка вже розпочала свою дію.

В межах цієї програми з обласного бюджету аграрії можуть відшкодувати до 50% вартості високорепродукційного насіння гречки не нижче першої репродукції або першого покоління гібриду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ