Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Турецька артилерія обстріляла курдів на півночі Сирії

Турецька артилерія знову відкрила вогонь по території Сирії. Артилерія завдала удару по північному сирійському районові, в якому спостерігається активність курдських бойовиків.

15 лютого турецький прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу попередив курдів, що у разі спроби наступу на півночі Сирії з метою захопити місто Азаз неподалік сирійсько-турецького кордону, вони зіткнуться з суворою реакцією.

Нещодавно курди захопили територію уздовж кордону з Туреччиною та намагалися утримати її на тлі наступу урядових військ Башара Асада та за підтримки російських авіаударів. «Ми не дозволимо падіння міста Азаз. Весь світ повинен знати це», - наголосив турецький прем’єр.

Також глава уряду в Анкарі звинуватив Росію в завдаванні ракетного удару по місту Азаз, що забрав життя щонайменше 14 цивільних осіб.

Нагадаємо, що урядові війська Башара Асада розпочали наступ у північній сирійській провінції Алеппо з метою взяти в оточення контрольований опозиційними силами одноіменний провінційний адміністративний центр – місто Алеппо, одне з найбільших міст Сирії та потужний комерційний центр. Вже 8 лютого сили Асада наблизились до кордону із Туреччиною.

10 лютого, на тлі операції урядових військ, за підтримки Росії курди розпочали наступ на півночі Сирії, з метою захопити колишню урядову авіабазу у провінції Алеппо, контрольовану силами опозиції. І вже 11 лютогокурдські бойовики вибили опозиційні сили з летовища, що поблизу кордону із Туреччиною.

Урядовий наступ в районі міста Алеппо спричинив нову хвилю втікачів, десятки тисяч яких попрямували на півнчі з надією отримати притулок у Туреччині. У свою чергу глава Європейської ради Дональд Туск звинуватив Росію в погіршені і без того складної ситуації у Сирії.

15 лютого Туреччина заявила, що відігнала курдів від прикордонного району на півночі Сирії. Водночас Анкара пригрозила бойовикам суворою реакцію у разі спроби захоплення прикордонного міста Азаз.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ