Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Турки в Грушеві дали археологам два дні, а далі війна

Учора, 23 серпня, турецька компанія «Онур» попередила археологів з НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, які зараз працюють при польсько-українському кордоні, де будують перехід «Грушів-Будомєж», що у них є лише два дні щоб завершити розкопки.

Археологи працюють на кар’єрі, де планують брати пісок під будівництво дороги. На цій ділянці ще у 2008 році виявили відому пам’ятку археології «Грушів ІІ».

Як розповіла керівник експедиції, молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Наталя Войцещук, пам’ятка «Грушів ІІ» - це багатошарове поселення, що розташоване на південно-західній околиці села Грушів, за 1,5 км на південний захід від сільського цвинтаря у напрямку до польського кордону, в зоні інженерно-технічних споруд «нейтральна полоса».

«На пам’ятці можна виділити два культурно-хронологічні етапи функціонування. Перший етап – ранньобронзовий (друга половина ХХ –перша чверть ХІХ ст. до н. е.)  і відповідає межановіцькій культурі. Другий – ранньозалізний, що датується періодом кінця ІХ –VII ст. до н. е.», - пояснила археолог.

Турецькі підрядники наполягають на тому, щоб археологи пришвидшили темпи робіт, однак дослідники саме натрапили на цілий комплекс житлових та господарських споруд кінця ІХ –VII ст. до н. е.

За словами Наталі Войцещук, археологам потрібен як мінімум місяць для того, щоб дослідити пам’ятку.

Чит. також: «На Львівщині археологи досліджують поселення ранньозалізного віку. Виявили перші знахідки. Фото»

Натомість археологи пропонують туркам вибирати пісок там, де вони вже завершили дослідження. Турки ж наполягають, що їм потрібен пісок саме з тієї ділянки, де зараз проводять розкопки археологи.

Вони попередили про те, що через два дні їхня техніка приїде за піском на місце розкопок.

Натомість керівник археологічної експедиції заявляє, що археологи готові захищати пам’ятку від турецької техніки, адже на цій ділянці зберігається надто багато цінної для науки інформації, яку необхідно дослідити.

Загалом, зараз на місці розкопок працює близько 60 людей. Тут вже вдалося виявити керамічний комплекс ранньозалізного часу - це переважно фрагменти вінець і боковин горщиків та фрагменти мисок. Також крем’яні знаряддя, виготовлені з місцевої сировини - це вістря стріл, відщепи, пластини, фрагменти ножів, серпів тощо.

Цьогоріч цікавою археологічною знахідкою стала шпилька, зроблена з круглого в перетині дроту. До рідкісних знахідок, за словами археологів, належить і керамічна модель людської ноги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ