Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Твій Валентин": звідки пішла традиція надсилати листівки

За наказом імператора Клавдія II 14 лютого 269-го відрубали голову римському священнику Валентину. Перед стратою залишив для коханої лист із підписом "Твій Валентин". Через двісті років Валентина проголосили святим.
496 року римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. Фото: flickr.com

Святий великомученик Валентин народився у третьому столітті нашої ери, пише gazeta.ua.

У ті часи римський імператор Юлій Клавдій ІІ забороняв своїм воякам одружуватись, але молодий священник Валентин таємно вінчав закоханих. Його ув'язнили, але за ґратами він закохався у доньку тюремника Юлію. Дівчина була сліпа, але священник зцілив її.

За день до страти священник написав дівчині прощального листа, де розповів про свої почуття, і підписав його "Твій Валентин". Прочитано його було вже після страти. Звідти й пішла традиція надсилати листівки-валентинки. Мученика стратили 14 лютого 269 року. А через двісті років Валентина проголосили святим. 496-го Римський Папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви разом з іншими святими, відомості про життя яких невірогідні.

Проте традиція дарувати цього дня валентинки й подарунки збереглася. Звичай обмінюватися цього дня листівками з любовними посланнями виник у XIV-XV століттях в Англії і Франції, а в ХІХ і ХХ століттях став надзвичайно популярним в США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ