Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Творець українського війська: Симон Петлюра в інфографіці
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Творець українського війська: Симон Петлюра в інфографіці

До 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, Голови Директорії, Головного Отамана Військ і Флоту Української Народної Республіки Симона Петлюри Гал-інфо підготувало інфографіку.

Симон Петлюра став першим військовим міністром в Генеральному Секретаріаті, утвореному Центральною Радою 28 червня 1917 року.  Як голова Українського генерального військового комітету Симон Петлюра зайнявся налагодженням армії, спрямувавши головні сили на українізацію військових частин.

Після відставки 18 грудня 1917 року на знак протесту проти рішення Центральної ради піти на укладання Берестейського миру, Петлюра організував Гайдамацький Кіш Слобідської України. У січні–лютому 1918 року вони разом із Січовими стрільцями відіграли вирішальну роль у боях за Київ і придушенні більшовицького заколоту на заводі «Арсенал».

У грудні 1918-го очолив антигетьманське повстання Директорії. 22 січня 1919 року відбулося урочисте проголошення універсалу Директорії УНР про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину державу, однак під натиском більшовицьких частин на початку лютого 1919 року урядові установи УНР та військо змушені були залишити Київ. У травні Симон Петлюра очолив Директорію, продовжуючи збройну боротьбу Армії УНР проти червоної та білої Росії.

Наприкінці січня 1921 року Петлюра ініціював нараду старших начальників Армії УНР у Тарнові (Польща), де створили Партизансько-повстанський штаб під керівництвом відомого повстанського отамана Юрія Тютюнника для підготовки загального антибільшовицького повстання в Україні. 17 жовтня головний отаман видав наказ, за яким Юрій Тютюнник із штабом і відділами мав почати похід на Україну. В жовтні-листопаді Українська повстанча армія Юрія Тютюнника у складі трьох груп вирушила у Другий зимовий похід, який став завершальною сторінкою Української революції, засвідчивши готовність українців за будь-яку ціну здобувати державність.

Довідка УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ