Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

"Тисяча Зеленського": аферисти видурили у лучанина 30 тис. грн

Поліція констатує, що на Волині активізувалися шахраї, які полюють на довірливих громадян під приводом ковідної тисячі.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це повідомив власкор Гал-інфо.

У ГУНП пояснюють, що аферисти надсилають SMS і повідомляють, що громадяни можуть отримати свою виплату за вакцинацію проти COVID. Аби одержати кошти, необхідно перейти за вказаним посиланням,  зазначити там свої персональні дані, номер банківської карти та CVV-код. 

За словами заступника начальника Луцького РУП Юрія Сидорука, уже зафіксовано вісім таких випадків. Найбільша сума збитків – близько 30 тисяч гривень. 

«Лучанин надав інформацію і коди доступу так званим співробітникам банку, після цього відразу в нього було знято з рахунка майже 30 тисяч гривень», - повідомив Юрій Сидорук.

Психологиня Світлана Сасюк наголошує: аферисти зазвичай розбираються у людях, знаходячи їхні слабинки.

«Людина – істота соціальна, тож потреби комунікації та прийняття є базовими, як і безпека. Кожен наш вибір – це своєрідний торг між залишитися в безпеці в так званій «зоні комфорту» чи вийти за її межі, зробивши новий крок. Тобто людина постійно питає себе, довіряти чи не довіряти», - пояснює експертка.

Вона зауважила, що аналіз і прийняття рішень в такі моменти, як і в інші, здійснює префронтальна кора головного мозку, яка «дозріває» десь в районі 22 -25 років. Саме її незрілість є причиною того, що діти частіше стають жертвами злочинців.

«На прийняття рішень у дорослих людей часто впливає «магічне мислення». Це – віра людини у те, що не пов’язані між собою події – причинно пов’язані. Наркотик магічного мислення – це ілюзія контролю та безпеки. Людям хочеться вірити у те, що гроші можна заробити легко. Наприклад, якщо насниться цифра, то треба купувати лотерейний білет. Шахрайства були завжди, зараз вони перекочували в інтернет. А тут працює на шахраїв ще й так званий ефект «ілюзії спальні» – віра в те, що раз фізично я вдома, у чотирьох надійних стінах, то зі мною чи з моєю дитиною нічого не станеться. Але якщо в руках гаджет, ви – не вдома. Ви у «вірті», і там потрібно так само захищатися, як і на вулиці», - підкреслила Світлана Сасюк.

Вона розповіла, що хороші шахраї добре орієнтуються в потребах людини і завжди грають на її «слабких місцях», страхах і спокусах. Треба завжди пам’ятати , що жертвою шахрая може стати кожен.

«Освіченість не рятує на 100%, лишень дає невелику страховку. Основне правило захисту – включати раціональне мислення, не приймати миттєвих рішень на емоціях. В цьому плані в мене особисто ідеально працює правило Скарлет О’Хара: «Я подумаю про це завтра».

«Застерігаємо волинян від необдуманих дій та наголошуємо, що виплати за вакцинацію від COVID нараховують ЛИШЕ на віртуальні платіжні картки через застосунок «ДІЯ». Саме у застосунку надається детальна інструкція щодо отримання цих коштів, слідуйте їй», - зауважила речниця ГУНП Волині Ольга Бузулук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ