Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тисячолітній дуб з Львівщини претендує на звання європейського дерева 2024 року

Українці можуть взяти участь в онлайн-голосуванні за Європейське дерево року. Захід організовує Асоціація екологічного партнерства (EPA). Про це інформує ЛОР.
Фото: ЛОР

На фінальному етапі голосування Україну представляє Тисячолітній дуб, який знаходиться на території церкви Михайла у селі Верин, Стрийського району Львівської області.

Рішенням сесії Львівської обласної ради дерево отримало статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Віковий дуб». Дерево має кілька дупел, одне з яких настільки велике, що нагадує печеру. Існує легенда, що під час Другої світової війни в дуплі сидів снайпер і перешкоджав налагодити переправу через Дністер.

У 1917 році у Верині була школа Українських січових стрільців. Воїни увічнили старе дерево на фото, яке згодом використали як зображення для поштової листівки.

До фіналу конкурсу увійшли також дерева з Словаччини, Португалії, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Бельгії, Польщі, Хорватії, Нідерландів, Іспанії, Італії, Франції та Великобританії. Наразі дуб з України на 9 місці.

Взяти участь у голосуванні можна до 16:00 22 лютого 2024 року за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ