Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У 2007-му політики будуть спекулювати питанням можливого розпуску ВРУ

«На загальнодержавному рівні у політичному 2007 році визначаться основні питання, навколо яких відбуватиметься політична дискусія і боротьба. Це проведення можливих дострокових виборів у парламент, відміна або остаточне закріплення політичної реформи і питання про розділення повноважень між Президентом і прем’єр-міністром України», – повідомив у коментарі «Гал-info» політолог ЦПП ЛНУ Любомир Скочиляс. За його словами, цього року не відбудеться якихось особливих змін у політиці, проте політики постійно будуть спекулювати вищевказаними питаннями.
 Любомир Скочиляс передбачає, що у 2007 році «можливе висунення на політичну арену політиків, які будуть реально претендувати на посаду Президента України на майбутніх виборах». «Що стосується можливих дострокових виборів у Верховну Раду України, то немає реальних підстав для розпуску парламенту. Таке рішення насамперед залежатиме від позиції Віктора Ющенка, який заявляє подібні бажання, хоча реально йому це політично невигідно, адже за усіма прогнозами при повторних виборах НСНУ не набере більшої кількості голосів, ніж вона зараз має у парламенті. Питання дострокових виборів буде постійно підніматись і спекулюватись політиками, проте внаслідок їх проведення реально мало що зміниться. Основною юридичною підставою для виборів є відставка Кабінету Міністрів України, проте при сьогоднішньому складі парламенту вона мало реальна, оскільки більшість ВРУ і КМУ належать до політичних сил одного плану. Проте, якщо КМУ не буде йти на співпрацю із Президентом України, виступаючи лінією протиборства, Віктор Ющенко все-таки може розпустити Верховну Раду. Ще однією формальною причиною можливого розпуску парламенту є складання депутатських повноважень 150 депутатами, що може відбутись при політичній волі Президента України. Тоді ВРУ стане недієздатною, хоча такий варіант є малоймовірним», – сказав Любомир Скочиляс.
Політолог поставився доволі скептично до можливості об’єднання помаранчевих сил, яке сьогодні педалює Юрій Луценко. «Натяком на можливе об’єднання Юрія Луценка є його заява про проведення переговорів із головою Секретаріату Президента Віктором Балогою та лідером БЮТ Юлією Тимошенко, проте формат можливого майбутнього об’єднання невідомий, оскільки ще не визначений формат співпраці. Луценкову «Самооборону» я бачу лише як співпрацю на рівні політичних сил. Помаранчевими буде обговорюватись питання створення потужної противаги сучасній політичні владі, адже і Юрій Луценко, і Юлія Тимошенко, і Віктор Балога раніше належали до одного умовного табору помаранчевих. Однак результат співпраці залежатиме від принципової мети об’єднання. Тобто, якщо вони зуміють знайти спільну позицію відносно політичної реформи, то зможуть і надалі співпрацювати в єдиному форматі», – зазначив Любомир Скочиляс.
Що стосується реального впливу Громадського руху народної самооборони Юрія Луценка, то, як зазначив Любомир Скочиляс, «все залежить від позиції самого Луценка і того, як він визначить себе по відношенню до „Нашої України” і БЮТ».
«Багато що буде визначати харизма самого Юрія Віталійовича, який сьогодні все-таки програє іміджу Юлії Тимошенко. Гадаю, що Громадський рух як окрема політична партія отримає прихильників, які принципово не підтримують БЮТ і певною мірою НСНУ. Разом з цими партіями він може бути серйозним політичним гравцем. Оскільки окремо Громадський рух народної самооборони на парламентських виборах може набрати лише 5-7% голосів», – сказав Любомир Скочиляс.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ