Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У 2023 році на Львівщині вперше збільшили поголів'я корів

За 9 місяців 2023 року аграрії Львівської області збільшили поголів'я великої рогатої худоби на 1130 корів. Про це 5 жовтня на засіданні постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради повідомила заступниця директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Людмила Гончаренко.

За її словами це сталося в тому числі й завдяки затвердженим змінам до Комплексної обласної програми підтримки та розвитку сільського господарства.

Згідно зі змінами, сума підтримки збільшилась до 30 тисяч гривень. Її виплачують на кожну корову, яка з'явилася на сільськогосподарському підприємстві у 2023 році в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. Загальна сума дотацій на підприємство не перевищує 350 тисяч грн. З врахуванням граничної суми фінансової підтримки дотація за приріст корів виплачена за 747 голів. Раніше, у 2022 році, програма передбачала доплату на кожну корову у сумі 2,5 тисячі гривень.

“Дотацію отримали 96 виробників, які загалом утримують поголів’я корів в кількості 3078 гол, – каже Людмила Гончаренко. – Виробники зрозуміли, що потрібно не просто утримувати поголів'я, а розвиватися. По статистиці бачимо, що вперше за роки незалежності виробники стали нарощувати поголів'я корів. Цей приріст ще маленький, але вдалося зупинити спад, який кожного року складав від 2 до 5 відсотків”.

Сума дотацій за приріст великої рогатої худоби склала 22,4 млн грн. “Частково виробники закупили, а частково шляхом відтворення поголів’я корів”, – додала заступниця директорки профільного департаменту ЛОВА.

Станом на 1 жовтня касові видатки програми склали 42 млн 706 тисяч зі запланованих 47 млн 978 тисяч. Таким чином фінансово програма виконана на 89%, а фактичне виконання уже сягнуло 90 відсотків.

За напрямком відшкодування відсотків за договорами фінансового лізингу підтримку на суму 1,6 млн грн отримали 14 виробників. Ці кошти дозволили залучити нової техніки на суму понад 20 млн гривень. Виробники придбали 14 нових тракторів, сівалки, 3 комбайни, іншу дрібну техніку.

За напрямком пільгових кредитів на реалізацію бізнес-планів з 20 млн 600 тисяч загалом використано 17 млн. Пільгове кредитування на зворотній основі на реалізацію бізнес-планів у галузі сільського господарства в сумі 7,1 млн грн отримали 17 підприємств.

Пільгове кредитування на зворотній основі на реалізацію бізнес-планів із створення (придбання) об’єктів для зберігання, заморозки, переробки та передпродажної підготовки сільськогосподарської продукції в сумі 10,0 млн грн отримали 6 суб’єктів підприємництва.

Кошти інвестували у цех з переробки картоплі, цех з виробництва гранульованого корму для річкової риби, цех з переробки сої, 3 об’єкти для сушіння, зберігання зернових та технічних культур.

Один з об'єктів, сховище зерна, вже відкритий. До кінця року планується відкриття ще 5-ть.

Виробники також повернули до бюджету 6 млн грн позичених коштів. Що складає 120 відсотків від запланованого у цьому році.

Програмою часткової компенсації вартості насіння скористалися 37 агровиробників, які засіяли сертифікованим сортовим насінням 598 га. З них 360 га гречкою, а 238 га овочами.

Як зазначила Людмила Гончаренко, в області зменшилися площі під органічним виробництвом. Вивільнені кошти планують скерувати на відшкодування відсотків за договорами фінансового лізингу, оскільки надійшли заявки від виробників.

Додатково вирішується питання про виділення коштів у сумі 2 млн грн на створення об’єктів з доданою вартістю.

Загалом фінансову підтримку отримали 159 суб’єктів підприємництва, що здійснюють діяльність в галузі сільського господарства.

“Виконання програми 89 відсотків – це хороші показники. Вперше бачу, щоб на кінець вересня був такий показник. Це свідчить про її доцільність та про те, що ті зміни, які були прийняті та враховані дають реальні результати”, – зазначив голова комісії Юрій Раделицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ