Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У 2029 році Україна зможе стати повноцінним членом ЄС – депутат Європарламенту

У Європарламенті вважають, що Україна може стати повноправним членом ЄС вже у 2029 році.
Фото: DELFI

Таку тезу висловив депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс в інтерв'ю Європейській правді.

За словами співрозмовника, у резолюціях Європарламенту йдеться про те, що переговори з Україною щодо її вступу до Євросоюзу мають розпочатися вже у 2023 році. Члени Європарламенту вбачають, що наша держава може перейняти досвід вступу в ЄС сусідньої Польщі чи Литви. 

"І ми [депутати Європарламенту] хочемо, щоб вони проходили так, як із Центральною Європою. У Литви на переговори з ЄС пішло три роки, у Польщі чотири роки – це країна велика, співмірна з Україною.

З огляду на цей досвід, ми в Європарламенті думаємо, що переговори з Україною можуть добігти кінця до 2027 року, коли Литва головуватиме в Євросоюзі. Ще рік-два потрібно на ратифікацію договору в усіх 27 членах ЄС", – пояснив він.

Андрюс Кубілюс вважає, що 2029 року Україна зможе брати участь у виборах Європейського парламенту як повноцінний член ЄС.

Він зазначив, що окрім думок Європарламенту, рішення в ЄС ухвалює передусім Єврокомісія, а потім Європейська рада з керівників всіх країн-членів ЄС.

Кожна країна має право вето, і серед них є така країна, як Угорщина.

"Тому я одразу визнаю: не все так просто. Але ми все ж таки бачимо перспективу повного членства України в ЄС у 2029 році, – переконаний Кубілюс. – Звісно, для цього обидві сторони мають працювати: Україна має робити реформи, а Євросоюз має зібрати політичну волю і повернути амбіції побудови нової європейської архітектури, що передбачатиме членство України, Молдови, а може, і Грузії".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ